Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 90 van 92 - 911 Resultaten

Kauw

Binnen het stedelijk gebied blijkt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten voor te komen. In 2009 werden er in Meetnet Urbane Soorten (MUS) bijna 300.000 vogels geteld, verdeeld over 157 soorten. Vanaf 1 april begint MUS alweer..


Lees verder 27 maart 2010   14 jaar oud
kramsvogel

Al een paar dagen worden we bij SOVON overspoeld met meldingen van ‘een rare vogel in de tuin’. In veel van deze gevallen gaat het om de kramsvogel. Omdat het maar blijft winteren leggen kramsvogels hun natuurlijke schuwheid af en..


Lees verder 16 februari 2010   14 jaar oud
Koolmees

De lente lijkt nog ver weg, maar sommige vogelsoorten gaan binnenkort al broeden. De meeste vogels broeden tussen maart en juni, maar turkse tortels bijvoorbeeld, beginnen al vanaf half februari met hun eerste legsel. Waar broeden..


Lees verder 12 februari 2010   14 jaar oud
Huismus

Afgelopen weekend telde Nederland massaal haar tuinvogels. In totaal werden in ruim 35.000 tuinen samen zo’n één miljoen vogels geteld. Net als vorig jaar is de huismus de meest getelde soort tijdens de Nationale Tuinvogeltelling,..


Lees verder 25 januari 2010   14 jaar oud
Pimpelmees

Nu vorst en sneeuw een langere periode aanhouden, hebben vogels veel moeite om voedsel te vinden. Door sneeuw en vorst zijn bessen, insecten en zaden moeilijker te vinden. Sommige vogels zijn daardoor ernstig aan het verzwakken en..


Lees verder 15 januari 2010   14 jaar oud
Knoflook GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en..


Lees verder 13 november 2009   14 jaar oud
Huismus

Nu de blaadjes van de bomen vallen en het kouder wordt, komen de vogels weer dichter bij huis. Ze gaan actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden voedsel te vinden is. Daarnaast gaan ze reserves opbouwen voor de..


Lees verder 27 oktober 2009   14 jaar oud
groenling

Vogelbescherming Nederland roept op om vogels weer te gaan voeren. Het advies om tijdelijk niet te voeren en vogels geen drinkwater aan te bieden, is ingetrokken omdat de besmettelijke vogelziekte Trichomonasis (het geel) op zijn..


Lees verder 23 september 2009   14 jaar oud
distelvlinder vlinderstruik klein

Mensen uit de vorige eeuw herinneren zich vaak nog dat vlinderstruiken (Buddleia soorten) vol zaten met vlinders. Het lijkt erop dat die beelden dit jaar ook weer te zien zullen zijn. Vooral de distelvlinder is veel aanwezig ,..


Lees verder 20 juli 2009   14 jaar oud
Koolmees, www.ivnvechtplassen.org

Wie een beetje het wel en wee in zijn achtertuin in de gaten houdt, komt deze dagen veel koolmeesjes tegen. Veel jongen zijn net uitgevlogen. Nog een beetje vaal van kleur trekken ze met hun broers en zussen van tuin naar tuin op..


Lees verder 10 juni 2009   15 jaar oud

Archief