Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 44 van 56 - 551 Resultaten

Traliestinkzwam

Door bijdragen van amateurs via Waarneming.nl, Natuurbericht.nl en Vara’s Vroege Vogels is meer duidelijk geworden over het voorkomen van de Traliestinkzwam en zijn relatie met bamboe. Ook blijkt door deze bijdragen dat de..


Lees verder 14 september 2011   10 jaar oud
Kesslers grondel

In september 2011 werden in het Valleikanaal bij Wageningen twee volwassen Kesslers grondels aangetroffen. Deze vangst is opmerkelijk omdat dit de eerste keer is dat deze exotische grondelsoort in een poldergebied is aangetroffen...


Lees verder 14 september 2011   10 jaar oud

Er zijn de afgelopen dagen weer buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De rups van de buxusmot kan schade toebrengen aan buxus...


Lees verder 8 september 2011   10 jaar oud
zwarte engbloem

Wie door de Hollandse duinen fietst treft dit jaar bij Wassenaar een opmerkelijke situatie. Waar andere jaren frisgroene slingerplanten de lucht in krulden liggen nu stoffige, zwarte doeken. Geplaatst door duinbeheerder Dunea. In..


Lees verder 22 augustus 2011   10 jaar oud
Ambrosia Bloei

Alsemambrosia is de meest voorkomende Ambrosiasoort in Nederland. Het is een soort die pas laat in de zomer in bloei komt. Ter bestrijding van deze ‘hooikoortsplant’ werd door de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit afgelopen week..


Lees verder 7 augustus 2011   10 jaar oud
Watercrassula

Wie de inheemse flora goed kent zal eventuele nieuwkomers onder de planten snel onderscheiden. De vele plantenkenners die als vrijwilliger voor FLORON in ons land actief zijn, spelen daarom een belangrijke rol in de signalering..


Lees verder 31 juli 2011   10 jaar oud

Een bewoonster uit Halsteren in Noord-Brabant trof in haar tuin een prachtig gekleurde Ruïnehagedis aan. Deze uit Zuid-Italië afkomstige hagedis heeft voor de nodige opwinding gezorgd. Het vrouwtje liet zich goed fotograferen,..


Lees verder 27 juli 2011   10 jaar oud
Amerikaanse ooglapmot (eenmalig gebruik)

In Wezep (Gld) is het eerste Amerikaanse insect in Europa gevonden dat Amerikaanse eik eet. Het is een kleine mot, afkomstig uit oostelijk Noord-Amerika. Tot nu toe was Amerikaanse eik een plant met weinig insecten. Nu lijkt het..


Lees verder 14 juli 2011   10 jaar oud
Santanero (Katteoogslang)

De Baker’s kattenoogslang is een welkome plaagbestrijder op Aruba. Naast kakkerlakken en muizen blijkt de slang ook de invasieve kikker Sapo te vangen en op te eten. Deze kikker heeft een negatief effect op de plaatselijke fauna...


Lees verder 10 juni 2011   11 jaar oud
Japanse duizendknoop bloem K.U. Leuven Campus Kortrijk,
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De Japanse duizendknoop is een typische invasieve exoot. De plant is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in veel delen van Nederland en heeft de vervelende eigenschap sterk te woekeren. Daarbij laat de plant zich niet tegenhouden..


Lees verder 4 juni 2011   11 jaar oud

Archief