Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 47 van 55 - 548 Resultaten

In een natuurbericht van afgelopen woensdag werd ingegaan op een tijgerblauwtje dat was gevonden in een keuken in Breda. Er werd toen gespeculeerd of het een zwerver was of dat de vlinder was meegekomen met voedingswaren...


Lees verder 25 oktober 2010   11 jaar oud

In Breda is een tijgerblauwtje gezien. Dit is een vlindertje uit het zuiden van Europa, dat af en toe flink trekt en dan ook wel eens in ons land terecht komt. Betreft dit exemplaar zo’n zwerver of is hij op een andere manier hier..


Lees verder 20 oktober 2010   11 jaar oud
Muntjak

Deze zomer is in Noord-Brabant een Muntjak op de foto gezet. Voor zover bekend is dit de eerste foto van een Muntjak in het wild in Nederland. De Zoogdiervereniging wil weten of deze exotische herten vaker gezien worden in..


Lees verder 15 oktober 2010   11 jaar oud
Bezemkruiskruid

Wie Bezemkruiskruid nog niet mocht kennen hoeft nu maar op stap te gaan. De kans hem vanuit auto of trein, langs spoor of snelweg aan te treffen is groot. Een wat eenzame bloeier zo aan het eind van het seizoen. Eenzaam, maar niet..


Lees verder 11 oktober 2010   11 jaar oud
Kesslers grondel

Exotische grondels blijken wel eens andere exotische grondels te eten. In het nevengeulstelsel langs de Waal bij Gameren ontdekten visonderzoekers onlangs twee keer een Kesslers grondel met een Pontische stroomgrondel in zijn bek...


Lees verder 10 oktober 2010   11 jaar oud
Amerikaanse brulkikker

Voor het eerst sinds twintig jaar zijn er weer voortplantende Amerikaanse brulkikkers in Nederland aangetroffen. Na het importverbod eind tachtiger jaren leek de soort verdwenen uit Nederland. In twee vijvers in de omgeving van..


Lees verder 5 oktober 2010   11 jaar oud
Geaderde leemhoed

Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar..


Lees verder 28 september 2010   11 jaar oud
lagarosiphon major

Verspreidbladige waterpest, een exotische waterplant, is opnieuw in Drenthe aangetroffen. Het lijkt er daarmee op dat ook deze exoot zich in ons land weet te handhaven...


Lees verder 23 september 2010   11 jaar oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft

Rode Amerikaanse rivierkreeften zorgden de afgelopen dagen voor heel wat onrust. Op verschillende plaatsen in Nederland liepen de dieren over straat, tot grote verbazing, interesse of afgrijzen van menig voorbijganger. Behalve..


Lees verder 21 september 2010   11 jaar oud

Afgelopen week werden op verschillende plekken in Nederland twee zeldzame soorten stinkzwammen gevonden. In Avifauna stuitte men op de zeer zeldzame Traliestinkzwam en op verschillende plekken elders in het land, onder andere bij..


Lees verder 15 september 2010   11 jaar oud

Archief