Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 47 van 67 - 664 Resultaten

Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis

Anders dan aanvankelijk gevreesd blijkt het exotische Aziatisch lieveheersbeestje in ons land toch natuurlijke vijanden te kennen. De Wageningse onderzoekster Lidwien Raak-Van den Berg heeft dat met collega’s ontdekt. Deze..


Lees verder 22 februari 2014   10 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven..


Lees verder 10 februari 2014   10 jaar oud

Op 13 januari 2014 werd een gestreepte eekhoorn waargenomen in de bebouwde kom van Eindhoven. De waarnemer kon enkele foto’s maken en plaatste de waarneming op Telmee.nl. Aan de hand van deze foto’s kon achterhaald worden dat het..


Lees verder 4 februari 2014   10 jaar oud
Subulina striatella

In de Plantentuin van Meise hebben studenten van de Universiteit Antwerpen een tropische slak gevonden. Het gaat om de Subulinidae spec., een kleine, geelkleurige West-Afrikaanse landslak die nooit eerder in België waargenomen..


Lees verder 3 januari 2014   10 jaar oud

Planten krijgen in het algemeen wat minder media aandacht dan dieren. Aaibaarheid speelt daar zeker een rol bij. Toch hebben we bij vaatplanten, mossen en korstmossen dankzij Natuurbericht.nl steeds behoorlijke tot goede..


Lees verder 18 november 2013   10 jaar oud
nieuwe close up Welriekende schroeforchis of Moerasschroeforchis,   Werkgroep Europese Orchideeën, http://www5.knnv.nl/werkgroep-europese-orchideeen

In september 2011 berichtte de Werkgroep Europese Orchideeën over een nieuwe soort schroeforchis (Spiranthes) in Nederland. Dit jaar werd de soort wederom aangetroffen op een tweetal locaties...


Lees verder 16 november 2013   10 jaar oud
Esox lucius. Snoek

Deze ochtend vindt in het Mastbos bij Breda een uniek experiment plaats. Maar liefst 800 snoeken worden door Staatsbosbeheer uitgezet om de grote populatie zonnebaars te bestrijden. Deze invasieve vissoort uit Zuid-Amerika vormt..


Lees verder 15 november 2013   10 jaar oud
Exotische zeespin cf Ammothea hilgendorfi, Oosterschelde 2013

De zeespin Ammothea hilgendorfi, oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan, heeft na de Italiaanse of Britse kustwateren nu ook onze kustwateren bereikt. Sportduikers en biologen hebben deze zomer meerdere exemplaren van deze..


Lees verder 10 november 2013   10 jaar oud
VOOR EENMALIG GEBRUIK Muntjak

In 1998 werden voor het eerst muntjaks in Nederland in de vrije natuur waargenomen. Het zijn kleine hertjes die vanwege hun geluid ook wel blafhert worden genoemd. De laatste jaren worden ze steeds minder gezien, dit jaar tot nu..


Lees verder 4 november 2013   10 jaar oud
Acharia stimulea

Giftige dieren in en rond het huis: in Vlaanderen krijgen we er zelden mee te maken. Onlangs kreeg een familie uit Kortenaken een giftige rups uit Noord-Amerika over de vloer. Het gaat om Acharia stimulea: een Noord-Amerikaanse..


Lees verder 4 november 2013   10 jaar oud

Archief