Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 50 van 67 - 665 Resultaten

Goudgele plooiparasol

De Goudgele plooiparasol komt tegenwoordig over de gehele wereld voor. Plaatsen waar het jaarrond warm is, zoals in de tropen, buiten en in koelere gebieden meestal binnen in bloempotten van kamerplanten...


Lees verder 3 juli 2013   10 jaar oud
marmergrondelmannetje bewaaktt nest in schelp zoetwatermossel

Tijdens een afvissing bij een tijdelijke drooglegging van de Nieuwe Vecht bij Zwolle vonden Remco Hiemstra en John Melis een schelp van een zoetwatermossel in een reeds drooggepompt gedeelte. In de schelp zaten afgezette eitjes..


Lees verder 27 juni 2013   10 jaar oud
Wasbeerhond

Staatssecretaris Dijksma stuurde op 19 juni een voorstel voor een zogenaamde ‘positieflijst’ voor zoogdieren naar de Tweede Kamer. Op deze lijst staan de zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden. Hiermee gaat een oude..


Lees verder 25 juni 2013   10 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Sinds 2007 wordt in de westelijke Oosterschelde de Japanse stekelhoorn aangetroffen. Het is een roofslak die oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig is. Het heeft oesters, mosselen en andere tweekleppige weekdieren op de menukaart..


Lees verder 23 juni 2013   10 jaar oud
Een zwartbekgrondel gevangen in Nederland. Foto: Peter van der Sluijs, GFD-licentie

Met de aanleg van het Donau-Main kanaal in 1992 is een vrije doorgang ontstaan voor vissen tussen de stroomgebieden van de Donau en de Rijn, waardoor er verschillende soorten grondels nieuw zijn waargenomen in het..


Lees verder 19 juni 2013   10 jaar oud
Werksters van de plaagmier.

De plaagmier is een zich soms invasief gedragende mier die op een groot aantal plekken in Europa en West-Azië is gevonden. De mieren zijn vrijwel uitsluitend aangetroffen in verstoorde stedelijke en halfstedelijke milieus in..


Lees verder 12 juni 2013   10 jaar oud

Op steeds meer plekken in Nederland wordt de reuzenberenklauw als ongewenste soort verklaard. Het sap van deze plant kan, wanneer het in contact komt met zonlicht, behoorlijke brandwonden veroorzaken. De reuzenberenklauw, die van..


Lees verder 30 mei 2013   10 jaar oud
Omslag atlas Nederlandse zeeweekdieren

In de loop van de tijd is de Nederlandse weekdierfauna sterk veranderd. Dit blijkt uit het boek 'Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)', dat op 1 juni..


Lees verder 29 mei 2013   10 jaar oud
Kaapverdische mus, mannetje, op het dek

Vier Kaapverdische Mussen (Passer iagoensis) zijn momenteel aanwezig op het expeditieschip de Plancius van rederij Oceanwide Expeditions, dat momenteel voor anker ligt in de haven van Hansweert in Zeeland. Het is de eerste keer..


Lees verder 22 mei 2013   10 jaar oud
Pallas eekhoorn

De Zoogdiervereniging is eind 2011 begonnen met het wegvangen van de uit Azië afkomstige Pallas’ eekhoorn. Deze invasieve soort heeft zich eind negentiger jaren van de vorige eeuw in de omgeving van Weert gevestigd na ontsnapt te..


Lees verder 8 mei 2013   10 jaar oud

Archief