Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 50 van 57 - 565 Resultaten

Bruine plooislak

Er zijn jaren geweest dat we ze niet aantroffen op de Nederlandse kust. Er zijn ook jaren geweest dat sportduikers de eerste Bruine plooislakken al in juli zagen. Dit jaar heeft het tot de late zomer geduurd voor het zo ver was...


Lees verder 10 september 2010   12 jaar oud
Eikenmeeldauw

Eikenmeeldauw is pas sinds 1907 bekend in Europa. Uit recent onderzoek blijkt eikenmeeldauw uit minstens 4 soorten te bestaan, waarvan er 3 vanuit Azië zijn ingevoerd. Eén van deze soorten blijkt niet alleen eikenbladeren aan te..


Lees verder 8 september 2010   12 jaar oud
Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis) aangetroffen in garnalentransport

Op de visafslag in Breskens is tussen de garnalen een mediterrane boomkikker aangetroffen. De boomkikker is meegelift met een van de garnalentransporten uit Marokko, waar onze Hollandse garnalen worden gepeld. Dankzij de koeling..


Lees verder 5 september 2010   12 jaar oud

De vochtige maand augustus zorgt voor forse aantasting van braamstruiken door de schimmelsoort Gewone braamroest. In Australië en Nieuw-Zeeland onderzoekt men of de Gewone braamroest ingezet kan worden om bramen biologisch te..


Lees verder 25 augustus 2010   12 jaar oud
Toverchampignon

De afgelopen maand is op twee plaatsen in Nederland de Toverchampignon aangetroffen. Deze opvallend grote en mysterieuze paddenstoel is pas sinds 1973 voor de wetenschap bekend, en wordt vooral in Nederland gevonden...


Lees verder 18 augustus 2010   12 jaar oud
Bijeneter, www.ivnvechtplassen.org

Momenteel worden op diverse plaatsen in Nederland bijeneters waargenomen. Dit jaar hebben zelfs een aantal paartjes van deze kleurrijke vogels succesvol gebroed in ons land. In Limburg brachten tenminste twee en wellicht drie..


Lees verder 17 augustus 2010   12 jaar oud
Aziatische rugstreepsteurgarnaal 2008 Oosterschelde

Sinds 2004 komt de Aziatische rugstreepsteurgarnaal in onze kustwateren voor. Veel exoten vertonen bij hun aankomst een explosieve groei en komen al snel massaal voor. De Nieuwzeelandse druipzakpijp, Japans bessenwier, Japanse..


Lees verder 6 augustus 2010   12 jaar oud
Mannetje van de marmergrondel bewaakt de in de bierfles afgezetten eieren (gelen rand eitjes)

Tijdens een snorkelexcursie in een plas langs de IJssel is een mannetjes marmergrondel met een nest vol eitjes aangetroffen in een bierfles. Een unieke waarneming waarmee directe voortplanting van de marmergrondel is aangetoond...


Lees verder 5 augustus 2010   12 jaar oud
Watercrassula

Met de toegenomen mobiliteit lijken ook de bijbehorende problemen een vlucht te nemen. Invasieve exoten behoren tegenwoordig tot de grootste bedreigingen van onze inheemse flora. Vooral uitheemse waterplanten vormen in ons land..


Lees verder 2 augustus 2010   12 jaar oud

De zuidelijke glazenmaker is een goede zwerver en kan grote afstanden afleggen. De meeste waarnemingen die in Nederland worden gedaan zijn van individuen die van Zuid-Europa naar Nederland komen. Dit jaar is de voortplanting van..


Lees verder 2 augustus 2010   12 jaar oud

Archief