Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 52 van 67 - 665 Resultaten

Halsbandparkiet (vrouwtje) bij ingang nestholte

In verschillende delen van West-Europa leven forse populaties halsbandparkieten. Het gaat om nakomelingen van ontsnapte kooivogels die zich in stedelijk gebied soms verrassend goed weten te handhaven. Hun broedprestaties zijn..


Lees verder 25 januari 2013   11 jaar oud
Visser Piet Ruijter (m), Martin Melchers (r) en Geert Timmermans (l) met de diamantsteur

Diamanten zijn Amsterdam niet vreemd. Zo is er de 33,74 karaats Amsterdam-diamant, het Diamantmuseum en de Diamantbuurt. Sinds 22 december kan deze lijst worden uitgebreid met de diamantsteur, een exotische vissoort die slechts..


Lees verder 24 januari 2013   11 jaar oud

Op nieuwjaarsdag is in Culemborg binnenshuis een micro nachtvlinder aangetroffen. Het bleek te gaan om een exoot met de fraaie naam egaal kijkgaatje. Deze micro nachtvlinder hoort niet in ons land thuis, maar komt mee met..


Lees verder 7 januari 2013   11 jaar oud
Reuzenhooiwagen

Al sinds 2004 wordt in Nederland een vreemde verschijning op stenen muren opgemerkt: groepjes donkere hooiwagens met uitzonderlijk lange zwarte poten. Specialisten kunnen de soort, ongetwijfeld een zuidelijke exoot, niet meteen op..


Lees verder 17 december 2012   11 jaar oud
zonnebaars

Ruim vijftig onderzoekers, beleidsmakers en natuur- en waterbeheerders buigen zich vandaag over de vraag: Wat maakt exoten invasief? Slechts een deel van de nieuwe soorten die jaarlijks in Nederland opduiken, breiden zich zo snel..


Lees verder 13 december 2012   11 jaar oud
Chinese modderkruiper tn

Komt de Chinese modderkruiper naar Nederland? Deze vraag werd gesteld in het RAVON natuurbericht van 26 juli 2009. Na drie jaar kan deze vraag bevestigend beantwoord worden. De soort Misgurnus anguillicaudatus, ook wel Aziatische..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
conidien

Eind november werd het miniscule parasitaire zwammetje Splanchnonema platani volop aangetroffen in Platanen in het Noordhollandse Bergen. De paddenstoel is de veroorzaker van de Massariaziekte waardoor de schors afsterft en het..


Lees verder 12 december 2012   11 jaar oud
Pallas eekhoorn

Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Die vangactie verloopt..


Lees verder 6 december 2012   11 jaar oud

Ook in 2012 zijn de twee exotische blauwtjes, tijgerblauwtje en geraniumblauwtje, gezien in Nederland. Bijna jaarlijks zijn er wel meldingen, maar vestiging is nog niet aan de orde. Waarschijnlijk worden de vlinders ingevoerd met..


Lees verder 15 november 2012   11 jaar oud

In Opijnen (bij Tiel, in de Betuwe) is een kadeni-stofuil ontdekt. Deze zeldzame nachtvlinder was nog nooit eerder in de provincie Gelderland gezien. De soort is pas sinds 2006 uit ons land bekend en zit vooral nog in het zuiden...


Lees verder 1 november 2012   11 jaar oud

Archief