Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 17 van 22 - 211 Resultaten

Merops apiaster. Bijeneter

Twaalf broedgevallen van bijeneters in het afgelopen voorjaar. De Werkgroep Bijeneters Nederland schrijft er enthousiast over in het jaarverslag. ‘Nooit eerder broedden zoveel paartjes in ons land’, vertelt Hilbert Folkerts van de..


Lees verder 23 oktober 2015   8 jaar oud

De afgelopen weken zijn er op meer dan tien locaties idylles ingezaaid. Idylles zijn grote bloemrijke weiden voor vlinders, bijen en mensen. Vanaf 2013 zijn er al meer dan 40 verspreid door het land aangelegd...


Lees verder 22 oktober 2015   8 jaar oud

Na een ogenschijnlijke afwezigheid van bijna 40 jaar, is de gele tubebij weer in Nederland gezien. Op de Sallandse Heuvelrug is deze als verdwenen beschouwde soort waargenomen. Spectaculair, zeker omdat de soort nooit eerder in..


Lees verder 21 september 2015   8 jaar oud
Bijenzwerm op knotwilg

Op de website Wageningenzoemt.nl wordt dit jaar voor het eerst bijgehouden waar en wanneer bijenzwermen gezien worden. Tot nu toe komt onverwacht 70 procent van de zwermwaarnemingen uit het rivierengebied en de veenweidegebieden..


Lees verder 28 mei 2015   8 jaar oud

Door in inrichting en beheer rekening te houden met wat vlinders en bijen nodig hebben, kun je veel soorten in je tuin krijgen. Dat is niet alleen goed voor deze bedreigde dieren, maar je geniet zelf ook van de geur, de kleur en..


Lees verder 28 mei 2015   8 jaar oud
In sierappel op 22 mei in Noordwolde (Fr.) (foto: P. Winkel)

Het zwermen van bijen is een fascinerende en spectaculaire gebeurtenis in de natuur. Er bestaat echter nog geen systematisch overzicht van wanneer en waar bijen zwermen en hoe dit varieert van jaar tot jaar. Een oproep op 3 mei..


Lees verder 24 mei 2015   8 jaar oud
Bijeneter met libelle

Het is een van de mooist gekleurde vogels die Europa rijk is: de bijeneter. Steeds vaker zien we dit vliegende juweel verschijnen in Nederland en de laatste jaren broedt de bijeneter ook in Nederland. Ook dit jaar zijn ze alweer..


Lees verder 19 mei 2015   8 jaar oud
Kleine bijenkastkever

Alsof de bijenhouders in Nederland nog niet genoeg voor hun kiezen hebben gehad, wacht hun een nieuwe bedreiging in de vorm van twee exotische plagen van honingbijen. In Frankrijk en sinds vorig jaar ook Duitsland, rukt de..


Lees verder 7 mei 2015   8 jaar oud
Bijenzwerm

De komende weken kunnen honingbijen gaan zwermen. De oude koningin verlaat dan samen met ongeveer tienduizend bijen de bijenkast om plaats te maken voor een nieuwe koningin. Om meer inzicht te krijgen in waar en wanneer..


Lees verder 3 mei 2015   8 jaar oud
Logo Wageningen Zoemt Bijenfestival

Bijenexperts nodigen u uit om op 30 mei 2015 een bezoek te brengen aan het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ in de binnenstad van Wageningen. Tijdens het Bijenfestival leert u hoe u minimaal 10 duizend bijen kunt ondersteunen in..


Lees verder 22 april 2015   8 jaar oud

Archief