Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.

Pagina 2 van 8 - 75 Resultaten

Kleine winterjuffer parend - primair

Als je rond een uur of vijf, zes, in het donker naar huis fietst en je ziet in het lamplicht wittige vlindertjes vliegen, dan zijn dat vast de mannetjes van de kleine wintervlinder. De vrouwtjes zijn het zeker niet, want die..


Lees verder 4 december 2023   7 mnd oud
bittervoorn

Kleine bittervoorntjes scholen samen en berijpte bloemen van duizendblad. ..


Lees verder 4 december 2023   7 mnd oud
Branta leucopsis. Brandgans

Zwart-witte ganzen vliegen af en aan, en kikkers in de kou. ..


Lees verder 2 december 2023   7 mnd oud
Herten wandelen door open land bij Beremytske Biosphere tijdens de oorlog in Oekraïne.

Het is inmiddels precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Experts hebben in die tijd een enorme milieuschade vastgesteld, inclusief de vernietiging van ecosystemen. ..


Lees verder 25 februari 2023   1 jaar oud
Ruige dwergvleermuis

In de winter worden regelmatig meldingen gedaan van vleermuizen tussen het haardhout. Het gaat dan vaak om ruige dwergvleermuizen. Deze dieren worden bijvoorbeeld ontdekt als iemand hout gaat halen voor de kachel. Maar is een..


Lees verder 30 december 2022   1 jaar oud

Momenteel zijn er weer Gewone oesterzwammen te vinden in de natuur en dat nota bene vlak voor de kerst. Iedereen weet hoe Oesterzwammen eruitzien en hoe ze smaken. Ze worden tenslotte massaal gekweekt en te koop aangeboden in..


Lees verder 23 december 2022   1 jaar oud
Appel bloei en sneeuw

Door de vroege bloei van appelbomen zorgde de nachtvorst begin april van dit jaar voor nachtvorstschade. Dit fenomeen noemen we een valse lente. Uit analyse van bloeiwaarnemingen en klimaatdata sinds 1951, blijkt dat de kans op..


Lees verder 2 juni 2022   2 jaar oud
Magnolia

Magnolia bloeit en witjes vliegen rond...


Lees verder 5 april 2022   2 jaar oud

Er is in ons land een paddenstoel die zacht uitgedrukt 'eigenzinnig reageert' op winterse buien: de Dennenslijmkop. Op deze winterse buien reageert het ondergronds mycelium juist door paddenstoelen te ontwikkelen. Voorwaarde is..


Lees verder 29 december 2021   2 jaar oud
Magnolia in Ede verschil in ontwikkeling tussen half april 2020 en half april 2021

We hadden een vroege voorlente, maar door de hele koude april verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag. De planten komen inmiddels zeer laat in bloei. De huidige timing is vergelijkbaar met het..


Lees verder 18 april 2021   3 jaar oud

Archief