Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 13 van 18 - 176 Resultaten

Eikenprocessierupsen in het tweede larvale stadium uitsnede (foto: Henry Kuppen)

De eikenprocessierupsen zijn uitgekomen conform de prognose die het Kenniscentrum Eikenprocessierups op 29 maart 2015 heeft gegeven. In het zuiden zijn de eerste rupsen uitgekomen rond 10 april en in het noorden rond 12 april. Op..


Lees verder 9 mei 2015   9 jaar oud
Koolmees op jacht naar eikenprocessierupsen

Voor het eerst is op film vastgelegd dat pimpelmezen en koolmezen een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Het is inmiddels bekend dat een groot aantal vogels zich te goed doet aan..


Lees verder 4 mei 2015   9 jaar oud
Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen worden dit jaar rond 13 april uit het ei verwacht, net voordat de bladeren aan de eiken komen. Ze zijn daarmee twee weken later dan het recordvroege 2014. Bij een normale ontwikkeling van de temperatuur..


Lees verder 29 maart 2015   9 jaar oud
Eikenprocessierups

Het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups heeft zich in 2014 nog verder uitgebreid in Nederland, met name in de noordelijke provincies. In de zuidelijke delen en het midden van het land lijkt de situatie veel stabieler. De..


Lees verder 19 oktober 2014   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen in Zwolle

Op diverse plaatsen in het land worden uitbraken van eikenprocessierupsen gemeld. Op die plaatsen worden hele ‘dekens’ van rupsen op eikenbomen aangetroffen. Daarnaast wordt een forse toename van eikenprocessierupsen geconstateerd..


Lees verder 7 juni 2014   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen in het vierde larvale stadium op de wintereik

De eikenprocessierupsen ontwikkelen zich razendsnel in 2014. Zoals we begin april voorspelden, hebben in de afgelopen week al de eerste eikenprocessierupsen het vierde larvale stadium bereikt. In dit stadium hebben ze de beruchte..


Lees verder 10 mei 2014   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Op zondag 30 maart kwamen de eerste eikenprocessierupsjes uit het ei. Nooit eerder gebeurde dit al in maart. De uitzonderlijk hoge temperaturen hebben voor de zeer snelle ontwikkeling gezorgd. De eerste preventieve behandeling van..


Lees verder 2 april 2014   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Door de uitzonderlijk zachte winter komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit het ei. Gemeenten moeten hierdoor in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding..


Lees verder 13 maart 2014   10 jaar oud
Eikenprocessierups nesten bij Leek, Groningen

Bij de gemeente Leek (Groningen) is eind september een forse aantasting door de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit is de eikenprocessierups zo noordelijk aangetroffen in Nederland. Leek is de tweede locatie in de provincie..


Lees verder 8 oktober 2013   10 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder op bloem

In grote delen van het land zijn dit jaar minder eikenprocessierupsen waargenomen dan in voorgaande jaren. Drenthe is echter een uitzondering. Daar werden bijna twee keer zoveel nesten verwijderd als vorig jaar. Er zijn..


Lees verder 18 augustus 2013   10 jaar oud

Archief