Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 13 van 18 - 171 Resultaten

Eikenprocessierupsen in het vierde larvale stadium op de wintereik

De eikenprocessierupsen ontwikkelen zich razendsnel in 2014. Zoals we begin april voorspelden, hebben in de afgelopen week al de eerste eikenprocessierupsen het vierde larvale stadium bereikt. In dit stadium hebben ze de beruchte..


Lees verder 10 mei 2014   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Op zondag 30 maart kwamen de eerste eikenprocessierupsjes uit het ei. Nooit eerder gebeurde dit al in maart. De uitzonderlijk hoge temperaturen hebben voor de zeer snelle ontwikkeling gezorgd. De eerste preventieve behandeling van..


Lees verder 2 april 2014   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Door de uitzonderlijk zachte winter komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit het ei. Gemeenten moeten hierdoor in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding..


Lees verder 13 maart 2014   9 jaar oud
Eikenprocessierups nesten bij Leek, Groningen

Bij de gemeente Leek (Groningen) is eind september een forse aantasting door de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit is de eikenprocessierups zo noordelijk aangetroffen in Nederland. Leek is de tweede locatie in de provincie..


Lees verder 8 oktober 2013   10 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder op bloem

In grote delen van het land zijn dit jaar minder eikenprocessierupsen waargenomen dan in voorgaande jaren. Drenthe is echter een uitzondering. Daar werden bijna twee keer zoveel nesten verwijderd als vorig jaar. Er zijn..


Lees verder 18 augustus 2013   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierupsen zijn nu in een ontwikkelingsstadium waarin ze overlast voor de omgeving kunnen opleveren: het vierde larvestadium waarin ze de beruchte brandharen krijgen. Door het koude voorjaar is dit iets later dan..


Lees verder 12 juni 2013   10 jaar oud
Eikenprocessierups net uit ei

Rond 25 april zijn de eikenprocessierupsen op grote schaal uit hun eieren gekomen. De verwachting voor het uitkomen die we op 12 april deden is uitgekomen. De komende week komen de eiken volop in blad zodat er voldoende voor de..


Lees verder 28 april 2013   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen vanaf 10 maart 2013 buiten en ondanks kou, droogte en geen voedsel op 11 april nog steeds in leven.

De eerste eikenprocessierupsen zullen door het koude weer naar verwachting pas rond 25 april uit het ei kruipen, drie weken later dan vorig jaar. Daarmee valt het uitkomen gelijk met de verwachte start van de bladontplooiing van..


Lees verder 12 april 2013   10 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Eenvoudig, milieuvriendelijk en goedkoop de eikenprocessierups bestrijden. Dat komt dichterbij nu onderzoekers van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, een natuurproduct hebben gevonden waarmee de..


Lees verder 15 november 2012   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups op donderdag 5 juli 2012
Er is een grote variatie in het aantal eikenprocessierupsen door het land. Gemiddeld genomen lijkt de overlast minder groot dan voorgaande..


Lees verder 5 juli 2012   11 jaar oud

Archief