Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.
Deel deze pagina

Pagina 7 van 13 - 127 Resultaten

Bloeiende hazelaar op 9 december 2015 terwijl hij nog in blad staat

Door de zeer hoge temperaturen van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars al weer, weken eerder dan normaal. Met verwachte temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan en..


Lees verder 15 december 2015   6 jaar oud
Diverse planten zijn tot een meter hoog en staan vol in bloei (foto: Arnold van Vliet)

De hooikoortsplant ambrosia staat op diverse plaatsen volop in bloei. Lokaal kan daardoor het zeer allergene pollen van deze plant in de lucht komen. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder van het LUMC heeft..


Lees verder 30 augustus 2015   6 jaar oud

Een jaar geleden kwamen de eiken en beuken al de eerste week van april in blad. Dit jaar moeten we nog ruim twee weken wachten voordat deze beeldbepalende bomen groen worden. Gemiddeld ligt de ontwikkeling van planten zo’n drie..


Lees verder 5 april 2015   7 jaar oud
Duitse wesp

De verwachte hoge temperaturen komend weekend zullen de ontwikkeling van planten en dieren een sterke impuls geven. De elzenbomen zullen massaal pollen afgeven, veel mensen zullen hun eerste dagvlinders en bloeiend klein hoefblad..


Lees verder 6 maart 2015   7 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een..


Lees verder 27 februari 2015   7 jaar oud
Ambrosia

De opmars van de hooikoortsplant Ambrosia is nog niet tot staan gebracht. Uit nieuwe analyses blijkt dat de plant vorig jaar voor het eerst in meer dan 300 gebieden werd waargenomen. In ruim 5% van de locaties gaat het om grote..


Lees verder 5 september 2014   7 jaar oud
Pollenval op het dak van het Leids Universitair Medisch Centrum

Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de lente van 2015, en kan dus volgend jaar voor extra klachten zorgen bij hooikoortspatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van de..


Lees verder 21 augustus 2014   7 jaar oud
Bloeiende grassen

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl begint de komende dagen in de zuidelijke helft van het land de piekperiode van het graspollenseizoen. Dan komen de grassen op grote schaal in bloei en kan de pollenconcentratie net als..


Lees verder 18 mei 2014   8 jaar oud
Verwachte start van het berkenpollenseizoen door de Pollenplanner voor 28 maart 2014.

De afgelopen week werd in de pollenval van het LUMC al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het..


Lees verder 28 maart 2014   8 jaar oud
Groenmonitorkaart van Nederland op 2 februari 2014

Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..


Lees verder 9 februari 2014   8 jaar oud

Archief