Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 9 van 14 - 139 Resultaten

Verwachte start van het berkenpollenseizoen door de Pollenplanner voor 28 maart 2014.

De afgelopen week werd in de pollenval van het LUMC al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het..


Lees verder 28 maart 2014   10 jaar oud
Groenmonitorkaart van Nederland op 2 februari 2014

Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..


Lees verder 9 februari 2014   10 jaar oud
De Ophraella communa kever op een Ambrosiablad (foto P.Toth)

In Zwitserland en Italië is de kever Ophraella communa ontdekt die in staat blijkt om de in Europa en Nederland oprukkende hooikoortsplant en akkeronkruid ambrosia uit te roeien. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd artikel..


Lees verder 6 februari 2014   10 jaar oud
Beukennoten

Met de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar, speenkruid, fluitenkruid en sneeuwklokje die bij De Natuurkalender binnen zijn gekomen, lijkt de voorlente van 2014 al van start gegaan te zijn. De gemiddelde temperatuur van de..


Lees verder 5 januari 2014   10 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen deze dagen al hooikoortsklachten ervaren. Doordat de gemiddelde temperatuur in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde lag, komen nu al de eerste..


Lees verder 29 december 2013   10 jaar oud
Verloop van pollenconcentratie en gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl

Door de introductie van de Allergieradar apps voor Android telefoons en iPhones is het doorgeven van de dagelijkse klachtenscores voor hooikoorts een stuk makkelijker geworden. Dat heeft in 2013 tot een record aantal..


Lees verder 22 december 2013   10 jaar oud
Alsemambrosia

In het kader van de ambrosiacampagne van de NVWA lanceert Wageningen UR een gratis App ‘Ambrosia Alert’ die mensen helpt bij het herkennen, melden en verwijderen van de hooikoortsplant ambrosia. Het herkennen van ambrosia blijkt..


Lees verder 1 september 2013   10 jaar oud
Pollenplanner verwachting voor bijvoet voor 13 juli 2013

Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen heeft de grassen goed doen bloeien waardoor de graspollenconcentratie hoog opliep. De afgelopen weken leidde dit op sommige dagen tot gemiddelde maximale klachtenscores boven de 6 (op..


Lees verder 13 juli 2013   10 jaar oud
Figuur 2. Screenshot van Allergieradar.nl op 18 juni 2013

De grassen hebben de afgelopen dagen volop pollen afgegeven aan de lucht en dat heeft bij de mensen die gevoelig zijn voor graspollen geleid tot zeer veel overlast. De klachtenscore op Allergieradar.nl was sinds de start van..


Lees verder 20 juni 2013   10 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Hoewel iedereen naar de zon verlangt, is de koude meimaand gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Door het koude voorjaar en het wisselvallige weer heeft het LUMC tot nu toe 94 procent minder graspollen geteld dan normaal..


Lees verder 26 mei 2013   10 jaar oud

Archief