Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.
Deel deze pagina

Pagina 9 van 13 - 127 Resultaten

Foto Bosanemoon Arnold van Vliet

De ontwikkeling van planten is door de kou in de afgelopen weken verder vertraagd. De natuur ligt nu gemiddeld drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. In vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling..


Lees verder 7 april 2013   9 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 7 maart 2013   9 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids..


Lees verder 4 februari 2013   9 jaar oud
Screenshots van Allergieradar App. Boven van links naar rechts: Startscherm / Registreren klachten / Kaart met individuele klachten. Onder: Verwachting / Achtergrondinformatie planten / Achtergrondinformatie pollen

Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De..


Lees verder 21 december 2012   9 jaar oud
Ambrosia Bloei

De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter...


Lees verder 2 september 2012   9 jaar oud
Ambrosia

Als we de ambrosiaplant in Nederland zijn gang laten gaan, kan het hooikoortsseizoen in de toekomst twee maanden langer gaan duren. Herkennen van deze plant is echter lastig. Daarom heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit..


Lees verder 30 juli 2012   10 jaar oud
Ambrosia kiemplantje

De eerste kiemplantjes van ambrosia zijn weer in ons land gesignaleerd. De start van het ambrosiapollenseizoen wordt volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl pas eind augustus verwacht...


Lees verder 24 juni 2012   10 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het zonovergoten weer in het afgelopen Pinksterweekend heeft ook de bloei van grassen in een stroomversnelling gebracht. Al dat graspollen in de lucht veroorzaakte bij veel patiënten ernstige hooikoortsklachten...


Lees verder 1 juni 2012   10 jaar oud
Bloei grassen

De afgelopen twee maanden zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis tachtig procent minder berkenpollen geteld in vergelijking met normaal en met vorig jaar. Uit meldingen van..


Lees verder 11 mei 2012   10 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 13 april 2012   10 jaar oud

Archief