Natuurberichten

Pagina 1193 van 1309 - 13085 Resultaten

bruinvis *uitsnede*

Op 19 september heeft een uitgebreide telling van bruinvissen in de Oosterschelde plaatsgevonden. Met acht schepen en vijftig vrijwilligers is de Oosterschelde in linie van west naar oost afgevaren. Hierbij zijn dertig bruinvissen..


Lees verder 28 september 2009   12 jaar oud
houtpantserjuffer klein

Nu, eind september, is de echte libellentijd over, maar een aantal soorten vliegt maar door. Houtpantserjuffer, paardenbijter en heidelibellen zijn nog te zien tot de eerste echte nachtvorst er is. ..


Lees verder 28 september 2009   12 jaar oud
Walnoten 26-09-2009 geoogst op landgoed Marienwaerdt te Beesd

Dit jaar zitten er veel walnoten aan de walnotenbomen. Nu is het ideale moment om noten te gaan oogsten omdat ze na de windstille dagen in grote aantallen vanzelf uit de boom vallen. Wie nog noten wil oogsten moet snel zijn. ..


Lees verder 27 september 2009   13 jaar oud
Pad in nest

Sommige amfibieën kunnen onwaarschijnlijk goed klimmen en komen dan wel eens op onverwachte plekken terecht. Dat bewijst ook de waarneming die we deze week binnenkregen: een gewone pad die zijn plekje heeft gevonden in het nestje..


Lees verder 27 september 2009   13 jaar oud
Knobbelzwaan

Het aantal doortrekkende en overwinterende watervogels in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen, zo blijkt uit een recente publicatie van het Milieu en NatuurCompendium...


Lees verder 26 september 2009   13 jaar oud
Kleine dwergvleermuis

Tijdens veldonderzoek in de omgeving van Zeewolde (Flevoland) is de kleine dwergvleermuis waargenomen. Dit is een unieke gebeurtenis, het is pas de tweede keer dat deze vleermuis in Nederland is aangetroffen...


Lees verder 26 september 2009   13 jaar oud
wilgengouduil klein

Er zijn de afgelopen dagen meer dan 100 soorten nachtvlinders gezien. Zoveel soorten nachtvlinders kom je niet zomaar tegen, daar moet je wel wat voor doen! Momenteel zijn vooral najaarsuilen aanwezig, waaronder prachtige..


Lees verder 25 september 2009   13 jaar oud
IJzeroer

Omvorming van landbouwgronden naar natuur is een van de manieren om de EHS te realiseren. Natuurontwikkeling op voormalige landbouwgronden blijkt in de praktijk vaak lastig vanwege de voedingsstoffen die zich in grote hoeveelheden..


Lees verder 25 september 2009   13 jaar oud
Gans Kees (foto: G. Muskens)

De gezenderde kolganzen Kees en Cas hebben hun broedgebieden in Siberië verlaten en zijn nu in een vers verenkleed op weg naar Nederland om te overwinteren. Kees heeft er al ongeveer 385 kilometer op zitten en is nog 2600..


Lees verder 25 september 2009   13 jaar oud
Builenbrand
Ustilago maydis
Aad Termorshuizen

Builenbrand is een schimmelparasiet die in Nederland alleen op maïs voorkomt. In Mexico worden de onrijpe builen als lekkernij gegeten. Of de builenbrand die in Nederland voorkomt ook eetbaar en gezond is, moet nog nader worden..


Lees verder 24 september 2009   13 jaar oud

Archief