Natuurberichten

Pagina 1199 van 1534 - 15331 Resultaten

Platalea_leucorodia, Lepelaar. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten
http://www.freenatureimages.eu

In de Nieuwkoopse Plassen is een tweede broedlocatie van lepelaars ontdekt. Volgens boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten is dit positief nieuws. ‘Het is niet alleen veiliger voor de populatie, de kans bestaat dat er..


Lees verder 6 mei 2012   11 jaar oud
ixodes arboricola

In België en Nederland leven een 15-tal inheemse tekensoorten. Een aantal hiervan zuigt bloed bij verschillende dieren (en ook mensen), maar de meeste teken beperken zich tot één specifieke soort of soortgroep (bv. egel,..


Lees verder 4 mei 2012   11 jaar oud
Korhoen

Vogelbescherming Nederland heeft in samenwerking met de Provincie Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vijf Zweedse korhoenders losgelaten op de Sallandse Heuvelrug. De vier hanen en één hen zijn gevangen in het noorden..


Lees verder 4 mei 2012   11 jaar oud

De afgelopen dagen zijn regelmatig kleine nachtpauwogen gezien. Deze spectaculaire nachtvlinder komt voor op heiden en in bossen. De vrouwtjes scheiden een sexlokstof af die mannetjes op grote afstand kunnen ruiken...


Lees verder 3 mei 2012   11 jaar oud
Schotse hooglander, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het voorjaar is volop aangebroken. Vogels als de gele kwikstaart zijn druk op zoek naar insecten voor hun jongen. Deze vinden ze onder andere tussen de poten van grote grazers als Schotse Hooglander, Galloway of Konik...


Lees verder 3 mei 2012   11 jaar oud
Voorjaarspronkridder

Na de gortdroge maartmaand vreesden paddenstoelliefhebbers (weer) een zwamloze lente tegemoet te gaan. Maar de regen van april heeft intussen heel wat soorten doen verschijnen. Sommige zijn er zelfs opmerkelijk vroeg bij...


Lees verder 2 mei 2012   11 jaar oud
Vingerhoedje

De meeste mensen associëren de herfst met het verschijnen van paddenstoelen, maar niets is minder waar, want ook het voorjaar kent zijn eigen soorten. Het park rond recreatieplas “Het Geestmerambacht” bestaat uit kalkrijke klei,..


Lees verder 2 mei 2012   11 jaar oud
Heikikker (links) en bruine kikker (rechts)

Bruine kikker of heikikker, het blijft veel natuurwaarnemers in verwarring brengen, getuige het toenemende aantal determinatievragen dat de helpdesk van RAVON de laatste weken heeft ontvangen. De bruine kikker is samen met de..


Lees verder 2 mei 2012   11 jaar oud
Observatietoren
bij bericht waddenengine april 2012

Mosselen en Japanse oesters zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de Waddenzee. Dat was al bekend. Ze vormen een voedselbron voor veel soorten en creëren een leefomgeving voor veel andere soorten. Wetenschappers van de..


Lees verder 1 mei 2012   11 jaar oud
Fluiter

Eind april, begin mei dan komt het voorjaar echt op stoom. Ook de langeafstandstrekkers druppelen nu binnen. Een van die soorten is de fluiter. Een echte bosvogel die het niet gemakkelijk heeft, maar de laatste paar jaar weer even..


Lees verder 1 mei 2012   11 jaar oud

Archief