Natuurberichten

Pagina 1200 van 1535 - 15346 Resultaten

Tapuit

Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op...


Lees verder 8 mei 2012   11 jaar oud
Rosse woelmuis

Dit voorjaar zijn er veel rosse woelmuizen in het bos. Er komen veel zichtwaarnemingen binnen, omdat deze muizen overdag ook actief zijn. De rosse woelmuis kun je op zicht herkennen...


Lees verder 7 mei 2012   11 jaar oud
Distolomyces forficulae - Laboulbeniales

Laboulbeniales - u zegt? Laboulbeniales zijn zwammen die je in de klassieke paddenstoelenboeken niet terugvindt. Het zijn dan ook buitenbeentjes in het zwammenrijk: minuscule parasieten op insecten. In het laatste nummer van het..


Lees verder 7 mei 2012   11 jaar oud

Distelvlinders kunnen hier niet overwinteren en komen ieder voorjaar vanuit Afrika richting Nederland. Vorige week zijn ze plotseling binnengekomen. Ze zijn ongetwijfeld meegevoerd in de hoge luchtstromen die ook het rode..


Lees verder 7 mei 2012   11 jaar oud
Leucanthemum vulgare, Gewone margriet.
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet..


Lees verder 6 mei 2012   11 jaar oud
Platalea_leucorodia, Lepelaar. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten
http://www.freenatureimages.eu

In de Nieuwkoopse Plassen is een tweede broedlocatie van lepelaars ontdekt. Volgens boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten is dit positief nieuws. ‘Het is niet alleen veiliger voor de populatie, de kans bestaat dat er..


Lees verder 6 mei 2012   11 jaar oud
ixodes arboricola

In België en Nederland leven een 15-tal inheemse tekensoorten. Een aantal hiervan zuigt bloed bij verschillende dieren (en ook mensen), maar de meeste teken beperken zich tot één specifieke soort of soortgroep (bv. egel,..


Lees verder 4 mei 2012   11 jaar oud
Korhoen

Vogelbescherming Nederland heeft in samenwerking met de Provincie Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vijf Zweedse korhoenders losgelaten op de Sallandse Heuvelrug. De vier hanen en één hen zijn gevangen in het noorden..


Lees verder 4 mei 2012   11 jaar oud

De afgelopen dagen zijn regelmatig kleine nachtpauwogen gezien. Deze spectaculaire nachtvlinder komt voor op heiden en in bossen. De vrouwtjes scheiden een sexlokstof af die mannetjes op grote afstand kunnen ruiken...


Lees verder 3 mei 2012   12 jaar oud
Schotse hooglander, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het voorjaar is volop aangebroken. Vogels als de gele kwikstaart zijn druk op zoek naar insecten voor hun jongen. Deze vinden ze onder andere tussen de poten van grote grazers als Schotse Hooglander, Galloway of Konik...


Lees verder 3 mei 2012   12 jaar oud

Archief