Natuurberichten

Pagina 1287 van 1530 - 15291 Resultaten

Groot dooiermos / Xanthoria parietina

Korstmossen op bomen zijn een goede graadmeter voor stikstof afkomstig uit landbouw, autoverkeer en industrie. In Nederland is de lucht op veel plaatsen zo sterk verontreinigd met stikstofverbindingen dat de korstmossenbegroeiing..


Lees verder 12 april 2011   13 jaar oud
Korhoen. Foto: IVN Vecht & Plassengebied.

Het gaat niet goed, zelfs ronduit slecht met de Nederlandse populatie van het korhoen. Een handjevol exemplaren probeert op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel het hoofd boven water te houden, maar dat lukt elk jaar moeilijker...


Lees verder 12 april 2011   13 jaar oud

Door het aanhoudende zonnige weer zijn er nu veel vlinders te zien. Het oranjetipje is veel aanwezig en ook andere popoverwinteraars worden al zeer regelmatig waargenomen. In totaal zijn er de eerste anderhalve week van april 15..


Lees verder 11 april 2011   13 jaar oud
Voorjaarsbloeiers. Boven: paardenkastanje en speenkruid; onder: prunus en paarse dovenetel

Het kan hard gaan in deze tijd van het jaar. De plantenwereld beperkt zich al dagen niet meer tot de eerste voorjaarsbloeiers. Vrijwel elke dag komen er soorten in bloei bij. Ook diverse boomsoorten komen in blad. Kortom, het..


Lees verder 11 april 2011   13 jaar oud
Platalea leucorodia, Lepelaar. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman
http://www.freenatureimages.eu/

Op 4 april ontdekten boswachters van Natuurmonumenten in de rietkraag rondom de Westerplas op Schiermonnikoog zes lepelaarnesten. De dieren hadden al eieren. De vondst is bijzonder, want deze opvallende witte vogels broedden nog..


Lees verder 10 april 2011   13 jaar oud
wilde kat op cameraval

Landgrenzen in natuurgebieden zijn geen beletsel voor dieren. Daarom worden cameravallen ingezet om de komst van onder andere wilde kat, lynx en boommarter in Limburg op de gevoelige plaat vast te leggen. Afgelopen week was het..


Lees verder 10 april 2011   13 jaar oud
gladde slang

Staatsbosbeheer heeft begin dit jaar tweehonderd hectare bos in de kempen flink uitgedund. Hierdoor zijn het bos en de bosranden nu aantrekkelijker voor de gladde slang. Het dier wordt met uitsterven bedreigd...


Lees verder 9 april 2011   13 jaar oud
Watersnip

Het is één van de vreemdste vogelgeluiden: drummende watersnippen. Heb je het geluid eenmaal in je leven herkend, dan vergeet je het nooit meer. Helaas is het bijzondere geluid steeds minder vaak in Nederland te horen...


Lees verder 9 april 2011   13 jaar oud
Anemonenbekerzwam

Door de gestage afname van de Bosanemoon in Nederland, neemt ook de van deze plant afhankelijke Anemonebekerzwam af. Ook in de rest van Europa gaat deze soort achteruit, maar gelukkig heeft zij wereldwijd een groot..


Lees verder 8 april 2011   13 jaar oud
Detailopname bloemenscherm fluitenkruid

Ze zijn zo gewoon dat we er niet meer van op kijken, het fluitenkruid is namelijk op de meeste voedselrijke bodems te vinden. Onbewust roept de plant met zijn mooie witte bloemschermen toch vast bij velen het lentegevoel op. Dit..


Lees verder 8 april 2011   13 jaar oud

Archief