Natuurberichten
Pagina 1311 van 1701 - 17003 Resultaten

Volgens het Van Dale woordenboek is natuurbescherming vrouwelijk. Maar is dat in de praktijk ook zo? Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de bestuursorganen van natuurverenigingen. Ook blijken vrouwen significant minder..
Bij sommige mensen leeft nog steeds het beeld dat motten ofwel nachtvlinders bruin en klein zijn. Voor een deel klopt dat, maar er zijn ook grote en erg fel gekleurde nachtvlinders...

Waar gegeten wordt, wordt gepoept. En van deze mest profiteren weer tal van soorten. En misschien klinkt het wat gek, maar zelfs de manier van poepen kan van belang zijn. Onlangs is in de Millingerwaard op een oude koniklatrine..

Ruim vijftig onderzoekers, beleidsmakers en natuur- en waterbeheerders buigen zich vandaag over de vraag: Wat maakt exoten invasief? Slechts een deel van de nieuwe soorten die jaarlijks in Nederland opduiken, breiden zich zo snel..

Na vele rampzalige jaren hebben de Nederlandse grutto’s een redelijk broedseizoen achter de rug. Dankzij het natte en koude voorjaarsweer zijn er in 2012 maar liefst zestig procent meer gruttojongen uitgevlogen dan in 2011. De..

Komt de Chinese modderkruiper naar Nederland? Deze vraag werd gesteld in het RAVON natuurbericht van 26 juli 2009. Na drie jaar kan deze vraag bevestigend beantwoord worden. De soort Misgurnus anguillicaudatus, ook wel Aziatische..
Felblauwe, bijna lichtgevende streepjes op een grauwbruine sliert zeewier. Het is een discoschelpje: een ovaal schelpje, groenbruin gekleurd als het wier waarop het leeft. Door de gekleurde ‘discostreepjes’ valt het toch op. De..

Begin december pakte een team van de universiteit van Tennessee uit met de ontdekking dat een schimmel die parasiteert op rondwormen kankerremmende stoffen produceert. Goed nieuws dat weer nieuwe perspectieven biedt aan..

Eind november werd het miniscule parasitaire zwammetje Splanchnonema platani volop aangetroffen in Platanen in het Noordhollandse Bergen. De paddenstoel is de veroorzaker van de Massariaziekte waardoor de schors afsterft en het..

Zandvang ‘de Klotputten’ in Eindhoven is de afgelopen weken gebaggerd. Om dit werk uit te voeren is het noodzakelijk dat we een aantal zeldzame vissoorten, waaronder de beekprik, afvangen. Tijdens deze actie is gebleken dat er..