Natuurberichten

Pagina 1358 van 1542 - 15413 Resultaten

Oliebolzwam

De oliebolzwam is een typische brandplekpaddenstoel die nu ondanks de grote droogte en hitte bij Schoorl te vinden is. Vroeger algemeen voorkomend als de koffievuurtjeszwam, is het nu in Nederland een bedreigde soort...


Lees verder 14 juli 2010   13 jaar oud
nachtegaal

Bijzonder heugelijk nieuws was recent te lezen op de site van het Vogeltrekstation, het instituut dat zich bezighoudt met onder andere ringonderzoek en zenderonderzoek aan vogels. Met ultra-kleine en lichtgewicht 'data loggers'..


Lees verder 14 juli 2010   13 jaar oud
boomblauwtje berk klein

De afgelopen dagen zijn er vanuit alle delen van het land weer boomblauwtjes gemeld. Dit fraaie felblauwe vlindertje vind je op heidevelden, maar ook in bosgebieden en vooral in tuinen, zelfs tot midden in de grote stad...


Lees verder 13 juli 2010   13 jaar oud

Vrijdagnacht zijn op bijna 100 plaatsen in het land nachtvlinders geteld. Vanaf het donker tot in de kleine uurtjes werden heel erg veel vlinders gezien, mede doordat de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden Celcius kwam...


Lees verder 13 juli 2010   13 jaar oud
egel drinkt

Het was begin juli extreem warm in Nederland. Wat heeft die hitte gedaan met de egels? De Zoogdiervereniging deed een rondje langs een aantal egelopvangcentra. Vallen de egels als mussen van het dak?..


Lees verder 12 juli 2010   13 jaar oud
Vlokkige toorts

Bij Ikea is het soms goed floreren. Deze grote woonwensenwinkels worden vaak op recent aangelegde bedrijfsterreinen opgericht, met nog braakliggende gronden eromheen. De stadse speurneus kan daar zijn lol op. Vooral warmteminnende..


Lees verder 12 juli 2010   13 jaar oud
Verdroogd grasveld met afgevallen bladeren, droogte

Uit de zware onweersbuien afgelopen nacht viel een flinke plons water op het inmiddels zeer droge Nederland. De hoeveelheid is echter niet voldoende om de droogte op te lossen. Wat is het effect van deze droogte op de natuur...


Lees verder 11 juli 2010   13 jaar oud
marmergrondel

Afgelopen week zijn tijdens inventarisaties twee nieuwe vissoorten aangetroffen in het Eemmeer en in de Kop van Noord-Holland. Het betreft waarnemingen van een marmergrondel en een blauwband. Beide uitheemse soorten zijn wel al..


Lees verder 11 juli 2010   13 jaar oud
Roerdomp

Het zenderonderzoek bij de roerdompen heeft verrassend nieuws opgeleverd. Roerdomp Elly heeft namelijk de benen genomen en is vertrokken naar Frankrijk! Tot nu toe was het onbekend wat de Nederlandse roerdompen na het broedseizoen..


Lees verder 10 juli 2010   13 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid begint in bloei te komen, de eerste meldingen zijn binnen bij De Natuurkalender. De verwachting is dat boerenwormkruid dit jaar gemiddeld voor het eerst bloeit op 15 juli. Dit is slechts vier dagen eerder dan in de..


Lees verder 10 juli 2010   13 jaar oud

Archief