Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 13 van 186 - 1857 Resultaten

vuurjuffer - primair

Nederland is een echt libellenland: er komen hier ongeveer 65 soorten libellen voor. Door het verdwijnen van natuur, klimaatverandering en watervervuiling staan veel libellensoorten onder druk. Tijdens de Libellentelling peilen we..


Lees verder 8 juni 2023   1 jaar oud
landkaartje voorjaar - primair

We zijn inmiddels in juni en een gevleugelde term in de vlinderwereld is de junidip. Dat is een periode waarin, na een kleine piek in mei, er even minder vlinders te zien zijn. In de loop van juni komt de tweede generatie van..


Lees verder 5 juni 2023   1 jaar oud
Sportpark AV Pijnenburg Soest - primair

Sport en natuur horen bij elkaar. Veel sporten vinden buiten plaats, en een mooie omgeving helpt om de sport nog intenser te beleven. Daarom heeft De Vlinderstichting zich ingezet om sportparken te vergroenen. In Soest is het..


Lees verder 1 juni 2023   1 jaar oud
Een mannetje van de zwarte heidelibel is te herkennen aan het vele zwart

De zwarte heidelibel is onze kleinste echte libel en de uitgekleurde mannetjes zijn met hun zwarte kleur niet met andere libellen te verwarren. Lange tijd was er weinig aandacht voor deze soort, want hij was wijdverspreid en heel..


Lees verder 25 mei 2023   1 jaar oud
grote roodoogjuffer - primair

Het voorjaar is de tijd voor de juffertjes. In mei en juni zijn deze veel te vinden. Een daarvan is de grote roodoogjuffer die, zoals de naam al verklapt, te herkennen is aan de dieprode ogen. Onmiskenbaar in het voorjaar, maar in..


Lees verder 23 mei 2023   1 jaar oud
bont dikkopje - primair

We vieren het veertigjarig jubileum van De Vlinderstichting deze maand in Noord-Brabant en het bont dikkopje is een van de soorten waarvoor deze provincie belangrijk is. Hij vliegt nu en de komende weken nog, maar ook in..


Lees verder 18 mei 2023   1 jaar oud
Phegeavlinders parend - primair

De Vlindervlucht door Nederland, die De Vlinderstichting ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag uitvoert, landt in mei in Noord-Brabant. Vorige week waren we te gast bij de natuurcamping Hartje Groen in Schaijk en we..


Lees verder 15 mei 2023   1 jaar oud
argusvlinderman primair

Voor de 10e maal is er een argusvlindertelling in mei. Dit jaar, net als in 2022, wat later dan de acht jaar ervoor, vanwege het koele weer van de afgelopen weken. Iedereen wordt gevraagd om van 26 tot 29 mei op zoek te gaan naar..


Lees verder 11 mei 2023   1 jaar oud
oranjetipje - primair

Het was kortgeleden de week van het oranjetipje. Heel veel mensen hebben dit fraaie vlindertje gezien en foto’s ervan gedeeld op de sociale media. Het oranjetipje vliegt nog steeds, maar binnen een week of twee zul je geen..


Lees verder 8 mei 2023   1 jaar oud
Idylle Hartje Groen - primair

De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in mei is dat Noord-Brabant. We stellen hier een aantal typisch Brabantse soorten voor..


Lees verder 4 mei 2023   1 jaar oud

Archief