Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Deel deze pagina

Pagina 2 van 42 - 414 Resultaten

Gevangen teken in epje tijdens Tuintekentelling

De afgelopen weken hebben dertig tuintekentelteams verspreid over Nederland teken gevangen in hun tuin. Gemiddeld zijn er zestien teken per honderd vierkante meter gevangen. Opvallend is dat ook veelvuldig teken werden gevangen op..


Lees verder 9 juli 2022   2 mnd oud
Alsemambrosia bovenaanzicht

Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..


Lees verder 5 juli 2022   3 mnd oud
Wesp op vlaai

De weersomstandigheden zijn dit jaar tot nu toe zeer gunstig voor wespen geweest. Zeer warm, droog en veel zon. Het lijkt erop dat veel wespenkoninginnen erin geslaagd zijn om een nest te vormen. Met veel meldingen bij..


Lees verder 5 juli 2022   3 mnd oud
De vangst: serpeling, roofblei, winde en blankvoorn

Om de biodiversiteit van riviervis te herstellen moeten uiterwaarden onder meer veel verschillende typen vishabitats bevatten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Wageningen University & Research in samenwerking met..


Lees verder 24 juni 2022   3 mnd oud
Sleufkouterbemester

Op 10 juni presenteerde Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof haar startnotitie “Nationaal Programma Landelijk Gebied” met daarin zogenaamde “richtinggevende emissiereductiedoelstellingen” voor ammoniak per..


Lees verder 16 juni 2022   3 mnd oud
Appel bloei en sneeuw

Door de vroege bloei van appelbomen zorgde de nachtvorst begin april van dit jaar voor nachtvorstschade. Dit fenomeen noemen we een valse lente. Uit analyse van bloeiwaarnemingen en klimaatdata sinds 1951, blijkt dat de kans op..


Lees verder 2 juni 2022   4 mnd oud
Willd zwijn in Denemarken

Een populatie van geïsoleerde wilde zwijnen in Denemarken die afkomstig is van slechts vier voorouders lijkt verrassend fit en gezond. En dat is opmerkelijk, omdat inteelt wordt gezien als slecht. Dat blijkt uit een studie van..


Lees verder 1 juni 2022   4 mnd oud
Grote vossenstaart, gras bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het vanaf woensdag weer (vrij) warm en..


Lees verder 31 mei 2022   4 mnd oud
Teek op bloem, voor eenmalig gebruik

Jaarlijks worden naar schatting vijfhonderdduizend tekenbeten opgelopen in de tuin, ook midden in de stad. Uit een analyse van tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl blijkt dat vanuit elke gemeente meldingen uit de tuin komen. Om..


Lees verder 23 mei 2022   4 mnd oud
Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Met een beschrijving van een late koekoek en een stel baltsende witte kwikstaarten heeft Mirjam Wiskerke de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1...


Lees verder 15 mei 2022   4 mnd oud

Archief