Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 5 van 55 - 541 Resultaten

Bloeiende Paarse dovenetel in de winter

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari kun je op zoek naar bloeiende planten en jouw waarnemingen doorgeven aan FLORON. Welke bloeiende planten kan jij vinden?..


Lees verder 25 december 2022   1 jaar oud
Noordse streepvaren

Dit najaar werd de Noordse streepvaren herontdekt in Amersfoort op de inmiddels vermaarde varenrijke walmuren van Vathorst. Van de Noordse streepvaren waren tot op heden vier vestigingen bekend; op haar laatste standlocatie in..


Lees verder 15 november 2022   1 jaar oud
Gelderse roos

De vuurrode bessen van Gelderse roos zijn onmiskenbaar aanwezig in vele landschappen en tuinen. Voor wie het is opgevallen: vogels mijden deze sappige vruchten vooralsnog als de pest. Waarom doen ze dat?..


Lees verder 1 oktober 2022   1 jaar oud
klimopbij

De bloeitijd van Klimop is begonnen. Heel fijn voor veel insecten, want tot diep in het najaar – als er bijna niks meer bloeit – kunnen zij nectar vinden op deze plant. Ook veel vogels en zoogdieren vinden veilige schuil- en..


Lees verder 6 september 2022   1 jaar oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   1 jaar oud
Waterviolier

Bij landplanten zorgen insecten of de wind voor de bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Maar hoe stellen waterplanten hun nageslacht eigenlijk veilig? ..


Lees verder 10 augustus 2022   1 jaar oud
Roodbont heide-uiltje op Jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid kleurt ook deze zomer weer vele bermen en graslanden geel. Dit is tot groot ongenoegen van veel veehouders en paardenliefhebbers vanwege de giftigheid van de plant. Jakobskruiskruid is echter een belangrijke..


Lees verder 27 juli 2022   1 jaar oud
Hemelboom Nijmegen Heyendaal

Hemelboom is een invasieve exoot die veel in stedelijke omgeving is aangeplant. Hoewel de soort onder de Europese regelgeving voor exoten valt, neemt de soort nog steeds toe. Dat komt mede omdat Hemelboom erg goed is aangepast aan..


Lees verder 20 juli 2022   1 jaar oud
Alsemambrosia bovenaanzicht

Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..


Lees verder 5 juli 2022   1 jaar oud
Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw is een invasieve exoot die nu in bloei staat, en is daardoor extra goed te herkennen. De soort is schadelijk voor de biodiversiteit en kan bovendien gezondheidsschade bij mensen veroorzaken. Help je mee met deze..


Lees verder 29 juni 2022   1 jaar oud

Archief