Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 5 van 55 - 545 Resultaten

Maretak

Wie ’s winters naar Zuid-Limburg afreist en om zich heen kijkt, ziet het al snel zodra het landschap begint te glooien: de groene Maretakken in de verder kale toppen van Populieren en fruitbomen. De 'mistletoe' heeft vooral naam..


Lees verder 21 februari 2023   1 jaar oud
Orchidee

Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere..


Lees verder 7 februari 2023   1 jaar oud
Hazelaar

De Hazelaar is één van de meest algemene struiken in Nederland, maar dat maakt hem niet minder leuk! Het is zo’n beetje de eerste bloeiende plantensoort van het jaar die al voorzichtig het vroege voorjaar aankondigt. Wist je dat..


Lees verder 24 januari 2023   1 jaar oud
Madeliefje

FLORON en Tuintelling.nl organiseerden de Eindejaars Plantenjacht voor het negende jaar op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 390 plantensoorten..


Lees verder 10 januari 2023   1 jaar oud
Bloeiende Paarse dovenetel in de winter

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari kun je op zoek naar bloeiende planten en jouw waarnemingen doorgeven aan FLORON. Welke bloeiende planten kan jij vinden?..


Lees verder 25 december 2022   1 jaar oud
Noordse streepvaren

Dit najaar werd de Noordse streepvaren herontdekt in Amersfoort op de inmiddels vermaarde varenrijke walmuren van Vathorst. Van de Noordse streepvaren waren tot op heden vier vestigingen bekend; op haar laatste standlocatie in..


Lees verder 15 november 2022   1 jaar oud
Gelderse roos

De vuurrode bessen van Gelderse roos zijn onmiskenbaar aanwezig in vele landschappen en tuinen. Voor wie het is opgevallen: vogels mijden deze sappige vruchten vooralsnog als de pest. Waarom doen ze dat?..


Lees verder 1 oktober 2022   1 jaar oud
klimopbij

De bloeitijd van Klimop is begonnen. Heel fijn voor veel insecten, want tot diep in het najaar – als er bijna niks meer bloeit – kunnen zij nectar vinden op deze plant. Ook veel vogels en zoogdieren vinden veilige schuil- en..


Lees verder 6 september 2022   1 jaar oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   1 jaar oud
Waterviolier

Bij landplanten zorgen insecten of de wind voor de bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Maar hoe stellen waterplanten hun nageslacht eigenlijk veilig? ..


Lees verder 10 augustus 2022   1 jaar oud

Archief