Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 41 van 44 - 440 Resultaten

Paarse geleikorst en bruine plooislak

De bruine plooislak was tot het begin van dit millennium een onregelmatig voorkomende soort in de Nederlandse kustwateren. Met de recente opkomst van de Aziatische slingerzakpijp, waar deze zeenaaktslak een grote voorkeur voor..


Lees verder 17 september 2009   14 jaar oud
Juveniele Grote vlokslak-02

Sportduikers hebben de afgelopen weken in onze kustwateren de eerste jonge grote vlokslakken van dit jaar aangetroffen. Het verschijnen van deze slechts enkele millimeters grote zeenaaktslakjes is een indicatie dat de zomer op..


Lees verder 2 september 2009   14 jaar oud
weke sponsje-02

Sinds 2005 komt er op onze kust een klein onopvallend sponsje voor dat de Nederlandse naam “het weke sponsje” heeft gekregen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit of dit een soort is die al bekend was van de Europese kust..


Lees verder 22 augustus 2009   14 jaar oud
Zeemuis buikzijde

De zeemuis is een van de meest opmerkelijke mariene wormen van de Nederlandse kust. Er niet veel fantasie nodig om in dit dicht behaarde dier enige gelijkenis met een muis te herkennen. Deze fraaie worm wordt slechts zelden..


Lees verder 8 augustus 2009   14 jaar oud
Juveniele zeekat

De levenscyclus van de zeekat op de Nederlandse kust kent drie periodes. Rond deze tijd zijn de meeste jonge inktvisjes uit hun eitjes te voorschijn gekomen. In het najaar trekken ze naar de open zee om daar twee winters te..


Lees verder 25 juli 2009   14 jaar oud

Op de Nederlandse kust komen circa 20 soorten garnalen voor. Ongeveer de helft daarvan zijn algemene soorten die luisteren naar namen als veranderlijke steurgarnaal, roodsprietgarnaal en kreeftgarnaal. Maar er zijn ook meerdere..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
Wrattige mosdierslak

In de zomer en het najaar verschijnen de mosdiertjes aan de Nederlandse kust, en met hen hun consumenten. De afgelopen weken mochten we in de Oosterschelde alweer voor het elfde opeenvolgende jaar het voor onze kust schaarse..


Lees verder 27 juni 2009   14 jaar oud
Karmozijnrode knotsslak-02

Een week geleden werd in de Oosterschelde een karmozijnrode knotsslak aangetroffen. Dit kleine zeldzame zeenaaktslakje werd gevonden in de buurt van Zierikzee; tot dan toe was deze soort hier nog nooit eerder gezien. De..


Lees verder 13 juni 2009   14 jaar oud
Gekroonde ringsprietslak met eisnoer

De eerste waarneming van de gekroonde ringsprietslak aan de Nederlandse kust stamt uit 1992. Pas sinds 1998 wordt deze fraaie en kleurrijke zeenaaktslak jaarlijks in kleine aantallen in de Oosterschelde aangetroffen. In de eerste..


Lees verder 31 mei 2009   14 jaar oud
Klepelklokje Meduse

Afgelopen winter meldde Stichting Anemoon diverse keren dat door de extreme winterperiode veel zeedieren in met name de Zeeuwse Delta extreem te lijden hebben gehad onder de langdurige lage watertemperatuur. Nu de lente zijn..


Lees verder 29 april 2009   14 jaar oud

Archief