Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.
Deel deze pagina

Pagina 6 van 39 - 385 Resultaten

Dit voorjaar, in mei 2020, ving een kotter in de Noordzee ter hoogte van Schouwen een Mul met op de kop vastgehecht een grote griezelige, bloedzuigende parasiet. Hoewel zeldzaam, werden zulke huiveringwekkende parasieten al eerder..


Lees verder 1 november 2020   1 jaar oud

In februari 2019 is voor het eerst een populatie Nauwe korfslakken overgezet binnen een Natura 2000-gebied. Deze ‘translocatie’, nodig voor de aanleg van de spoorverlenging Metro aan Zee, is gedaan om de populatie voor het..


Lees verder 18 oktober 2020   1 jaar oud
Boven: v.l.n.r. Spiegelei-naaktslak (Diaphodoris luteocincta), Gekraagde vlokslak (Aeolidiella alderi), Amerikaanse strandschelp (Mulinia lateralis), Japanse zeepbelslak (Haloa japonica), Noordelijke korrelschelp (Lyonsia norwegica), Gladde snavelneut (Yoldia limatula). Onder: Amerikaanse stekelhoren (Ocinebrellus inornatus), Brakwater-strandschelp (Rangia cuneata), Geaderde stekelhoren (Rapana venosa), Filipijnse tapijtschelp (Ruditapes philippinarum)

Onlangs verscheen de herdruk van een veldgids die alle schelpdieren en langs de kust aanspoelende schelpen beschrijft. Deze herdruk maakt een vergelijking mogelijk met 2004, het jaar waarin de eerste druk verscheen. Er blijken..


Lees verder 28 september 2020   2 jaar oud

Zijn het exotische kruiskop-schroefjes of niet? Dat is de vraag. Momenteel zijn er diverse waarnemingen van een heel klein kwalletje dat met wat fantasie op een schroefje lijkt. Het diertje leefde ooit in de Zuiderzee, maar..


Lees verder 20 september 2020   2 jaar oud

Hij hoort hier niet, maar heeft wel een link met Nederland. Na de eerste waarnemingen, nog voor de Tweede Wereldoorlog, bleef de exotische Blauwe zwemkrab een zeldzame verschijning, al verdween het dier nooit helemaal. Vooral..


Lees verder 6 september 2020   2 jaar oud

Hoewel er wel degelijk op werd gelet, liet de 'garnalenbof' zich zeker 170 jaar lang niet in Nederland zien. Tot deze zomer dan. In het Grevelingenmeer werd een Gezaagde steurgarnaal gefotografeerd met een duidelijk geval van de..


Lees verder 30 augustus 2020   2 jaar oud

Deze strandzomer kenmerkt zich door bijzondere omstandigheden. Een venijnig virus, afgesloten wegen naar de kust, een late hittegolf, slachtoffers van stromingen en muien en zeer drukke stranden. En dan ook nog vaak kwallen: de..


Lees verder 23 augustus 2020   2 jaar oud

Een belangrijk stuk zoetwatergetijdenhabitat van de bedreigde Getijdeslak en de Rivierrombout in de monding van het Wantij (ZH) ging onlangs verloren door oeverwerkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder ontheffing,..


Lees verder 9 augustus 2020   2 jaar oud
Ruwe wratslak

Onlangs trof een duiker in de Oosterschelde een nog niet eerder in Nederland waargenomen zeenaaktslak aan. Het gaat om een nogal opmerkelijke soort met opvallend gele eiersnoeren. Mogelijk is deze Zuid-Europese soort met import..


Lees verder 14 juni 2020   2 jaar oud

Onlangs werd in een bodemmonster uit de Westerschelde een bijzondere en voor ons land nieuwe tweekleppige aangetroffen. Onderzoekers van Bureau Waardenburg troffen het dier aan in een monster dat in september 2019 was genomen voor..


Lees verder 7 juni 2020   2 jaar oud

Archief