Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 34 van 36 - 353 Resultaten

De vermiljoenkever

In januari van dit jaar vonden Cor Vendrig en Dré Teunissen een fraaie rode kever in een natuurgebied bij Eindhoven. Het bleek een zeer bijzondere vondst te zijn: de vermiljoenkever. Dit is een beschermde kever die op de Europese..


Lees verder 18 juni 2012   11 jaar oud
Wrattenbijter, Hoge Veluwe, 5 juni 2011

In tegenstelling tot vorig voorjaar toen eind april al zomerse waarden werden bereikt en de sprinkhanen records braken, verloopt dit voorjaar frisjes en zijn nog erg weinig sprinkhanen actief. Het laatste seizoen van het nieuwe..


Lees verder 3 juni 2012   11 jaar oud
Mannetje van het vroegste gitje.

Wie in het vroege voorjaar wel eens in de Zuid-Limburgse bossen loopt kent de karakteristieke, licht knoflookachtige geur van daslook. De bladeren en wortelknolletjes van deze plant vormen het voedsel van twee zweefvliegen: het..


Lees verder 26 april 2012   11 jaar oud
Mannetje van het zandbijwaaiertje (Stylops melittae), de waaiervormige vleugels zijn duidelijk zichtbaar.

Voor veel insectenliefhebbers is dit een tijd van ongeduldig wachten tot het voorjaar losbarst en we ons hart weer kunnen ophalen aan al het natuurschoon dat rondfladdert en zoemt. Toch kan het lonen om al heel vroeg in het jaar..


Lees verder 6 maart 2012   11 jaar oud
Een volwassen bosknikspriet

Met zweefvliegen zijn veel mensen wel bekend. Op zonnige dagen in voorjaar en zomer zijn deze vliegkunstenaars in tuinen te vinden, waar ze bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te snoepen. De winter komen ze door als ei, larve..


Lees verder 24 februari 2012   11 jaar oud
Tuinwolfspin (Pardosa ammentata)

Wie denkt dat koudbloedige insecten en andere ongewervelden alleen actief zijn als de temperatuur wat oploopt, en de winter als ei of in een rustfase doorbrengen, heeft het mis. Ga je tuin maar eens in, en ontdek dat het leven..


Lees verder 26 januari 2012   11 jaar oud
Pauwvlieg

In 2011 is de pauwvlieg voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ben Hamers maakte een foto van het vliegje op de Kunderberg in Zuid-Limburg. De pauwvlieg is afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in Europa. De pauwvlieg..


Lees verder 29 december 2011   11 jaar oud
Getijgerde lijmspuiter

Er zullen maar weinig mensen zijn die zich iets bij een getijgerde lijmspuiter kunnen voorstellen. Toch bevindt deze soort zich in de directe nabijheid van veel mensen. Het betreft een alleraardigst spinnetje van zo’n drie tot zes..


Lees verder 24 november 2011   11 jaar oud
De eerste geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft voor Flevoland: op een fietspad in Dronten.

Het regende de afgelopen maanden meldingen van exotische rivierkreeften. De bulk van de waarnemingen werd gedaan in gebieden die inmiddels ‘gebruikelijke locaties’ genoemd zouden kunnen worden. Onverwacht waren de meldingen van..


Lees verder 27 oktober 2011   11 jaar oud
aaskever Nicrophorus interruptus thumbnail

De nieuwe aaskeverwerkgroep van EIS-Nederland, die sinds 2010 bestaat, heeft dit seizoen al een aantal leuke waarnemingen gedaan. Vorige maand bijvoorbeeld, werd in Zuid-Limburg de zeer zeldzame Nicrophorus interruptus..


Lees verder 29 september 2011   11 jaar oud

Archief