Natuurberichten

Uitgever: Kenniscentrum Eikenprocessierups

Pagina 4 van 8 - 78 Resultaten

eikenprocessieRupsen graven zich in 23 6 2020

Onderzoek toont aan dat eikenprocessierupsen in de grond kunnen verpoppen tot vlinder, maar daar ook in grote aantallen tenminste tien maanden in verlengde diapauze kunnen gaan. In juni kruipen ze met brandharen uit de grond...


Lees verder 30 september 2020   3 jaar oud
Sluipvlieg op eikenprocessierupsen

Het stimuleren van natuurlijke vijanden resulteerde in maximaal 75 procent minder eikenprocessierupsnesten en voorkwam overlast. Van de aangetroffen nesten bleek 80 procent volledig leeg gevreten door vogels of volledig..


Lees verder 23 september 2020   3 jaar oud
Rupsenval eikenprocessierups

Uit proeven met de rupsenval blijkt dat rupsen niet in de zakken komen. Wel worden natuurlijke vijanden gevangen. De eikenprocessierupsen gebruiken de korven als steun voor hun nesten. Zodra de nesten te groot worden, lopen de..


Lees verder 23 juli 2020   3 jaar oud
Kist met afvalcontainer eikenprocessierupsnesten in bloemrijke berm

De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld introduceren een innovatieve methode om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Afvalcontainers vol met eikenprocessierupsnesten worden in speciale kisten in..


Lees verder 12 juli 2020   3 jaar oud
Eikenprocessierups rupsen graven zich in aan de voet van de boom

Het is precies een jaar geleden dat de eikenprocessierups grote overlast veroorzaakte. Ook vorig jaar hadden we in de laatste week van juni maximumtemperaturen boven de 30 graden Celsius. Bij deze hoge temperaturen zoeken..


Lees verder 26 juni 2020   3 jaar oud
Rupsen grondnesten 6 6 2020 4

Het percentage eiken dat besmet is met processierupsen is met gemiddeld 30% beduidend lager dan de 55% vorig jaar. Toch komen nog steeds op veel plaatsen grote hoeveelheden rupsen voor. Opvallend is het grote aantal rupsen dat dit..


Lees verder 13 juni 2020   3 jaar oud
Test rupsenval eikenprocessierups

Op diverse plaatsen worden rupsenvallen ingezet om eikenprocessierupsen te vangen. Rupsen die langs de stam naar beneden lopen, zouden via een buisje in een zak met grond geleid worden. In een onderzoek met zes vallen in eiken met..


Lees verder 7 juni 2020   3 jaar oud
Eikenprocessierups begin nestvorming

Een consortium van bijna twintig organisaties en gemeenten gaat de komende twee jaar onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de eikenprocessierups en een betere monitoring en beheersing van de rups. De nieuwe inzichten..


Lees verder 27 mei 2020   4 jaar oud
Eikenprocessierups op afzetlint

Op diverse plaatsen hebben mensen plastic folie en plakstrips om de stam van eiken aangebracht om daarmee de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Uit een inventarisatie bleek dat meer dan honderd verschillende..


Lees verder 17 mei 2020   4 jaar oud
Beginnend nest eikenprocessierups

De eerste eikenprocessierupsen bereiken op dit moment het vierde larvestadium en krijgen brandharen. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden. Vanaf het moment dat de rupsen brandharen hebben, kunnen..


Lees verder 11 mei 2020   4 jaar oud

Archief