Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 4 van 17 - 161 Resultaten

Tegenwoordig zien we de natuur steeds meer als partner of onszelf als onderdeel van de natuur, volgens Matthijs Schouten.

De manier waarop de westerse maatschappij van oudsher naar de natuur kijkt, is eigenlijk de oorzaak van alle crises waarmee we nu te maken hebben. Dat stelt natuurfilosoof Matthijs Schouten. “We hebben de aarde uitgeput.” Gelukkig..


Lees verder 11 juni 2023   10 mnd oud
wolf in het Bayerische Wald in Duitsland

Nu de wolf terug is in Nederland, is er weer een toppredator in het ecosysteem. Wat is de invloed daarvan op dat ecosysteem? “Veel is nog onduidelijk”, vertelt Staatsbosbeheer-ecoloog Aaldrik Pot. “Iedere verandering in een..


Lees verder 30 mei 2023   10 mnd oud
Bloeiende bosranden: bron van biodiversiteit

Bloeiende bosranden gaan de komende jaren steeds meer opvallen. In de afgelopen vijf jaar heeft Staatsbosbeheer op zo’n tweehonderd locaties in de Flevolandse bossen de harde grens tussen bos en landbouwgrond natuurlijker en meer..


Lees verder 25 mei 2023   10 mnd oud
De Cleveringsluizen scheiden de Waddenzee (links) van het Lauwersmeer (rechts). Via deze sluizen stort er jaarlijks meer dan 1000-miljard liter zoet water in zee.

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..


Lees verder 17 mei 2023   11 mnd oud
Illustratie Groene Oren

Vandaag start Staatsbosbeheer de derde reeks van de podcast Groene Oren. Opnieuw kruipen bekende acteurs in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen. In deze reeks zijn dat..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
In het Grevelingenmeer liggen tientallen vogeleilandjes.

Met oesterschelpen een rif onder water bouwen om vogeleilandjes te beschermen én de onderwaternatuur te bevorderen. Dat gaat Staatsbosbeheer in het Grevelingenmeer uitproberen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het theoretisch kan...


Lees verder 11 mei 2023   11 mnd oud
Voor de afvoer van de klei is een tijdelijke aanlegplaats in de Lek gemaakt.

Wie nu over de dijk van Culemborg langs de Lek oostwaarts rijdt, ziet grasland zo ver het oog reikt. Over tien jaar is het uitzicht vanaf dit punt heel anders. Een slingerende nevengeul, riviermoeras, ruigtes en zachthoutooibos..


Lees verder 4 mei 2023   11 mnd oud
vogels tellen

Honderden vrijwilligers en boswachters trekken rond deze tijd weer de bossen en velden in, om te tellen. Het aantal plant- en diersoorten in een gebied bijvoorbeeld, of het aantal exemplaren van een soort. Waarom is al dat tellen..


Lees verder 21 april 2023   11 mnd oud

Zeven jaar na afronding van de herinrichting van de aan Nationaal Park De Biesbosch grenzende polder Noordwaard, hebben veel planten zich weten te vestigen in de afgegraven delen van dit gebied. Sommige plantensoorten blijken zich..


Lees verder 15 april 2023   1 jaar oud
Vrijwilligers tellen in de Drentsche Aa de broedvogels

Delen van Nationaal Park Drentsche Aa, ruim drieduizend hectare heide, grasland, bos en houtwallen, veranderen langzaam in moeras. Daarmee veranderen ook de vogelsoorten in het gebied. Het monitoren van broedvogels helpt bij het..


Lees verder 14 april 2023   1 jaar oud

Archief