Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 7 van 60 - 596 Resultaten

Je fietst al veertien jaar over een fietspad langs de Donkere Duinen bij Den Helder. Het is herfst en je bent op zoek naar paddenstoelen om te fotograferen. Je herkent een oude locatie waar je bijna elk jaar witte paddenstoelen..


Lees verder 10 november 2021   1 jaar oud

Dat een inventarisatie leuke waarnemingen kan opleveren, bleek tijdens een op roestschimmels gerichte excursie in de Kleine Wielen bij Leeuwarden. Tot onze verbazing troffen we Waterscheerlingroest aan, een soort die in 1879 voor..


Lees verder 3 november 2021   1 jaar oud

Tien jaar geleden werd op deze plaats de website Allesoverpaddenstoelen.nl aangekondigd. Sindsdien zijn vele honderden pagina's boordevol informatie over paddenstoelen en schimmels toegevoegd. Initiatiefnemer Aldert Gutter en..


Lees verder 27 oktober 2021   1 jaar oud
Gegordelde gordijnzwam

Gordijnzwammen zijn paddenstoelen die horen tot de samenlevers en dus altijd bij bomen voorkomen. Het is het meest soortenrijke geslacht van plaatjeszwammen in Nederland, met vermoedelijk 275 tot 300 soorten. Veel zijn gevoelig..


Lees verder 20 oktober 2021   1 jaar oud

Het is de droom van elke mycoloog om verrast te worden door twaalf reuzendikhoeden in je eigen voortuintje. Dat overkwam de bewoners van een nieuwbouwhuis in Koedijk op 18 september. De Reuzendikhoed staat bekend om zijn voorkeur..


Lees verder 6 oktober 2021   1 jaar oud

Een reeks van boeken over de natuur in Amsterdam heeft laten zien dat het stedelijk gebied opvallend soortenrijk kan zijn. Daarom is het fijn dat er deze herfst in Amsterdam een paddenstoelencursus start die deelnemers laat..


Lees verder 29 september 2021   1 jaar oud

Melkzwammen vormen een populaire groep paddenstoelen. Dit natuurbericht beschrijft hoe je ze kunt herkennen en van elkaar kunt onderscheiden. Op maandag 27 september is er een online lezing waarbij wordt ingegaan op een aantal..


Lees verder 22 september 2021   1 jaar oud

Het lijkt erop dat de Fraaie gifgordijnzwam geprofiteerd heeft van de relatief natte zomer. In dit natuurbericht bespreken we deze paddenstoel en enkele andere fraaie, maar soms giftige, soorten paddenstoelen. Aan het eind van dit..


Lees verder 14 september 2021   1 jaar oud

Heksenboleten en andere roodporieboleten zijn populaire paddenstoelen, maar hun determinatie verlangt nogal eens een zorgvuldige bestudering van diverse specifieke kenmerken. Deze kenmerken worden in dit artikel besproken. In een..


Lees verder 8 september 2021   1 jaar oud

Het is alweer vele jaren geleden dat we een zomer hadden waar eind juli de eerste stekelzwammen zich lieten zien. Als gevolg van langere periodes met heerlijk strandweer lieten ze het de afgelopen jaren vaak helemaal afweten. Dit..


Lees verder 1 september 2021   1 jaar oud

Archief