Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 7 van 65 - 648 Resultaten

Het weer en het jaargetijde zorgen momenteel voor een flink aantal waarnemingen van echte voorjaarssoorten. Langs een pad in het Dr. Jac. P. Thijssepark te Amstelveen werd mooie groep Anemonenbekerzwammen gezien. Deze..


Lees verder 22 maart 2023   1 jaar oud

In het bos van het Geestmerambacht bij de gemeente Dijk en Waard werden de afgelopen dagen door kenners opvallend veel schijfzwammen waargenomen op afgevallen takken. Enkele soorten kunnen namelijk ook in de winter worden..


Lees verder 15 maart 2023   1 jaar oud

De laatste decennia neemt de fraaie Roodgerande houtzwam sterk toe, ondanks de lange zomerse droogteperiodes van de laatste jaren. In 1989 stond deze soort nog als bedreigd op de Rode Lijst, nu is het een algemeen voorkomende..


Lees verder 8 maart 2023   1 jaar oud

Regenachtig, enige graden boven nul, maar ’s nachts wel vorstvrij. Het weer van vorige week was ideaal voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen in de winter. We togen op pad en inderdaad vonden we flink wat soorten, meestal..


Lees verder 1 maart 2023   1 jaar oud

De Vliegenzwam was de paddenstoel van het jaar 2022. De publieksinventarisatie van de Nederlandse Mycologische Vereniging was een groot succes. Tienduizenden waarneming zijn doorgegeven, en ook aan de prijsvraag ‘Wie vindt de..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
Harige manteltruffel

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie in natuurgebied het Roderveld te Rossum (OV) werden de volgende nieuwe paddenstoelsoorten voor Nederland gevonden: Pezoloma cilliiferum en Pachyphlodes melanoxanthus. Daarnaast werden er in..


Lees verder 9 februari 2023   1 jaar oud
Viltig Judasoor

Tijdens een wandeling in de duinen troffen we een iepenstronk aan die volledig overdekt was met Viltig judasoor. Niet alleen de stronk zelf, maar ook een aantal elfenbankjes werden vrijwel verdrongen en bedekt. Een prachtig..


Lees verder 1 februari 2023   1 jaar oud

Te veel regen en nachtvorst, zoals we dat de afgelopen weken hebben meegemaakt, is voor het verschijnen van veel soorten paddenstoelen niet zo gunstig. Het Gewoon donsvoetje kan nog wel in redelijke staat worden aangetroffen. Deze..


Lees verder 25 januari 2023   1 jaar oud

Het weer is omgeslagen en de nachtvorst is inmiddels verdwenen. De merels laten zich af en toe horen, waardoor je bijna zou geloven dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Niets is minder waar, want we zitten nog in de eerste..


Lees verder 11 januari 2023   1 jaar oud

De Oranjerode stropharia is een opmerkelijke paddenstoel. Ook nu nog worden ze nog op houtsnippers aangetroffen. Ze springen in het oog vanwege hun oranjerode kleur, en de soort wordt daardoor waarschijnlijk nauwelijks gemist bij..


Lees verder 1 januari 2023   1 jaar oud

Archief