Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 13 van 13 - 130 Resultaten

Kunstmatige riffen, olie- en gasplatforms, windturbines en scheepswrakken, vormen een goede vestigingsgrond voor bodemdieren

In de Noordzee liggen naar schatting 30.000 kunstmatige riffen: olie- en gasplatforms, windturbines en scheepswrakken. Uit onderzoek van marien ecoloog Joop Coolen blijkt dat dure ontruimingsacties mogelijk overbodig zijn. De..


Lees verder 17 maart 2017   7 jaar oud
Gobiosoma bosc. Naked goby

In het Noordzeekanaal is een voor Nederland nieuwe grondelsoort (Gobiosoma bosc) gevangen tijdens de vismonitoring. “Deze grondelsoort is een exoot in Nederlandse wateren”, aldus Karen van de Wolfshaar van het project Bemonstering..


Lees verder 13 maart 2017   7 jaar oud
Fulmarus glacialis. Noordse stormvogel

Plastic zwerfvuil, zowel het industriële granulaat als gebruikersafval, neemt langzaam maar zeker af. Het hing eerdere jaren al een beetje in de lucht, maar met toevoeging van de gegevens van het jaar 2015 aan de graadmeter van..


Lees verder 28 november 2016   7 jaar oud
Karetschildpad. Eretmochelys imbricata

Zeeschildpadden komen naar hun broedgebieden op Bonaire van wel tien verschillende landen in het Caraïbisch gebied. Ze lopen hierbij risico’s die bedreigend kunnen zijn voor de populatie zeeschildpadden, door het legaal of..


Lees verder 21 mei 2016   7 jaar oud
Het vliegtuig heeft speciale ronde ramen, dit geeft een onbelemmerd uitzicht op de zee onder het vliegtuig

Deze week is een groep van acht onderzoekers uit vijf Europese landen bij elkaar in Le Touquet, Frankrijk om een groot onderzoek voor te bereiden naar walvisachtigen. De omvang en verspreiding van bruinvissen, dolfijnen en..


Lees verder 17 mei 2016   7 jaar oud
Kleine marene (Coregonus albula) van 21 centimeter uit de IJssel, 2016

Er is een kleine marene gevangen bij een vismonitoring op de IJssel. "Hoewel deze soort zelden wordt gevangen in Nederland, is dit al de tweede in korte tijd.", aldus Karen van de Wolfshaar van IMARES Wageningen UR. "Eind januari..


Lees verder 17 maart 2016   8 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief

Veel soorten kustbroedvogels in de Waddenzee hebben te maken met een laag broedsucces. Het gaat vooral om scholekster, kluut, kokmeeuw, grote stern, visdief en noordse stern. Met lepelaar, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en eider..


Lees verder 4 maart 2016   8 jaar oud
Phocoena phocoena. Bruinvis

Hoewel het er vanaf land op leek dat er minder bruinvissen waren in 2015, laten vliegtuigtellingen het tegendeel zien: in juli 2015 werd het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee geschat op ruim 40.000 dieren...


Lees verder 4 februari 2016   8 jaar oud
Potvis

De zes potvissen die vorige week strandden op het strand van Texel zijn niet omgekomen van de honger. Dat blijkt uit onderzoek van de magen en darmen van vijf van de potvissen. Ook de zes potvissen die in Duitsland strandden zijn..


Lees verder 20 januari 2016   8 jaar oud
bruinvis *uitsnede*

Bruinvissen eten iedere dag circa tien procent van hun eigen gewicht aan vis, en dan vooral grondels, wijting, zandspieringen, haring en sprot. Verhongering is een constant risico voor dit zeezoogdier. Daarnaast zijn verdrinking..


Lees verder 20 november 2015   8 jaar oud

Archief