Natuurberichten

Uitgever: ARK Natuurontwikkeling

ARK Natuurontwikkeling verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 2 van 49 - 483 Resultaten

Kroeskoppelikanen op het Kerkini-meer in Griekenland

Een recente studie toont aan dat de terugkeer van de kroeskoppelikaan naar Nederland mogelijk is. Mede op basis van diverse archeologische vondsten is de aanwezigheid van deze soort meermaals vastgesteld in de Lage Landen. Veel..


Lees verder 7 augustus 2022   4 mnd oud

Het Franse kweekstation voor de kritisch bedreigde Europese steur meldt na jaren weer succesvolle voortplanting: er zijn babyvissen om straks uit te zetten in het wild. Ze moeten de restpopulatie van de zeer zeldzame soort..


Lees verder 24 juli 2022   4 mnd oud
Natuurlijke begrazing in een rivierenlandschap

Het grootschalig boerenprotest tegen de stikstofplannen laat niemand onberoerd. ARK speelt, als aanjager van wilde natuur, een grote rol om begrazing met natuurlijke kuddes (met koeien en stieren, merries en hengsten in..


Lees verder 10 juli 2022   4 mnd oud
Mei 2013, de ondergroei van het esdoornbosje stelt weinig voor.

In de duinen van het Kraansvlak (NH) groeide een bosje met gewone esdoorns. De beheerder had het bosje al eens omgezaagd, maar de esdoorns kwamen, als een veelkoppige draak, telkens met meer stammen terug. Men liet het erbij. Het..


Lees verder 3 juli 2022   5 mnd oud
Menselijke activiteiten kustregio

De Doggersbank is ondiep en het water is er – zeker voor de Noordzee – erg helder. Je zou er daarom veel leven verwachten. Ook laten historische bodemkaarten allerlei reliëf zien waarvan schelpdierriffen – hotspots voor..


Lees verder 22 juni 2022   5 mnd oud
Stierenkuil in de Gelderse Poort

In een mini-reeks bijdragen over natuurlijke begrazing hijst ARK Natuurontwikkeling zo nu en dan graag een onbekende (maar o-zo-wonderbaarlijke) soort op het podium. Via natuurlijke begrazing wordt een haast eindeloze reeks dier-..


Lees verder 5 juni 2022   6 mnd oud

Een bronstige stier gooit met zijn kop zand in de lucht. De stofwolk die hierbij ontstaat is bedoeld om indruk te maken op andere stieren. Dat is belangrijk, want alleen de sterkste stier krijgt de beste koe. Zeldzame..


Lees verder 28 mei 2022   6 mnd oud

Dat bij zeepaardjes de jonkies uit de buik van de vaders komen is een bekend, grappig weetje. Maar zo exotisch is dat nu ook weer niet: ook in de Nederlandse slootjes en rivieren is vaderzorg onder vissen heel gewoon. Een kwestie..


Lees verder 8 mei 2022   6 mnd oud
Er gaat een wereld open voor kinderen tijdens een veldles.

Zo'n veertig tweedejaars PABO-studenten namen deel aan een driedaagse training natuureducatie. Hier leerden ze over lesgeven over natuur aan basisschoolleerlingen. “Ik heb normaal niet zoveel met buitenles geven, maar deze..


Lees verder 24 april 2022   7 mnd oud
Wild zwijn

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek. Dit gebied van 25.000 hectare bestaat uit moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heiden, hooilanden, weilanden, akkers en..


Lees verder 10 april 2022   7 mnd oud

Archief