Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 26 van 35 - 345 Resultaten

Bombus gerstaeckeri (man) die zijn waardplant Aconitum napellus bezoekt, vertoont een aanzienlijke toename in hoogtebereik

Naarmate het klimaat opwarmt, verplaatsen planten die van lagere temperaturen houden zich steeds meer bergopwaarts. Hun bestuivers bewegen mee - als dat lukt, tenminste. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center vergeleken..


Lees verder 21 november 2020   3 jaar oud
3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met de 3D-print van Trix

Het skelet van T. rex ‘Trix’, de bekende Tyrannosaurus rex van Naturalis, gaat opnieuw op reis. Binnenkort vliegt een door Naturalis geprinte reconstructie naar het Dinosaur Museum in Nagasaki, Japan. Zo kan het skelet ook daar..


Lees verder 18 november 2020   3 jaar oud
De vuurzwamveervleugelkever en de bruinzwarte vuurzwam

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..


Lees verder 8 november 2020   3 jaar oud
Viool met onderdelen van ebbenhout.

Vanwege verregaande ontbossing is al het ebbenhout uit Madagaskar sinds 2013 wettelijk beschermd. Ebben, een tropische hardhoutsoort, is uiterst kostbaar. Het wordt veel gebruikt in onderdelen van akoestische snaarinstrumenten...


Lees verder 7 november 2020   3 jaar oud
Stigmella naturnella bladmijn

Tijdens het controleren van foto’s op Waarneming.nl vermoedde Erik van Nieukerken mijnen van de slecht bekende soort Stigmella naturnella te zien. Om zekerheid te krijgen bekeek hij vanaf september berken op verschillende plekken..


Lees verder 31 oktober 2020   3 jaar oud
Skeletresten van een andere vinvis binnen de collectie van Naturalis

Twee weken geleden deden vissers bij IJmuiden een opmerkelijke vangst; ze haalden een gigantische vinvisschedel boven water. Na een tip op social media kwam Naturalis in actie om de schedel te redden van de vuilcontainer. Na een..


Lees verder 24 oktober 2020   3 jaar oud

Een team van wetenschappers ontdekte vorig jaar tijdens een expeditie naar Bonaire een nieuwe gastheer voor de parasitaire galkrab Opecarcinus hypostegus. De krab maakt holletjes in harde koralen, zoals de nieuwe gastheersoort..


Lees verder 22 oktober 2020   3 jaar oud
Natuurvriendelijke oever langs Omval-Kolhorn kanaal

Onderzoekers van BioMon hebben via DNA-analyses van watermonsters aangetoond dat de aanleg van natuurvriendelijke oevers lijkt bij te dragen aan een meer gevarieerde biodiversiteit. Uit genetische biomonitoring van..


Lees verder 17 oktober 2020   3 jaar oud
Uitgestorven Kaapse leeuw

Naturalis Biodiversity Center in Leiden bestaat 200 jaar. Wat ooit begon als een persoonlijke verzameling van koning Willem I is met 42 miljoen objecten uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende collecties ter wereld. Zijne..


Lees verder 29 september 2020   3 jaar oud
Snails with wings compilation

Vleugelslakken zijn zeedieren die worden beschouwd als indicatoren voor de beoordeling van de gevolgen van oceaanverzuring. Onderzoekers van Naturalis en internationale collega’s hebben nu aangetoond dat vleugelslakken veel ouder..


Lees verder 25 september 2020   3 jaar oud

Archief