Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 29 van 35 - 345 Resultaten

Dex uit Udenhout, met een stuk van een mammoetbot

Naturalis gaat vaart maken met het in kaart brengen van de enorme fossielenrijkdom van Nederland. Als onderdeel daarvan neemt het Leidse onderzoeksinstituut de succesvolle site Oervondstchecker vanaf 1 juni over van FutureLand,..


Lees verder 1 juni 2020   4 jaar oud
Caulerpa macrophysa, a common green algal species of Bonaire. This algae forms mats tightly attached to rocks and corals, often in the intertidal or shallow areas

Tijdens de 2019 expeditie van Naturalis Biodiversity Center en Stichting ANEMOON is onder meer de grote verscheidenheid aan zeewieren van Bonaire onderzocht en gecatalogiseerd. Uit deze en eerdere rapporten zijn bijna 250 soorten..


Lees verder 31 mei 2020   4 jaar oud
VISapp

Twijfels bij de determinatie van vis zijn vrijwel verleden tijd met de VISsenscanner, een wereldwijd unieke app voor het herkennen van vissoorten op foto’s. Voor (vis)onderzoekers, biologen en ecologen is de VISsenscanner een..


Lees verder 30 mei 2020   4 jaar oud

Vandaag is de bouw van het zonnepark Heerenveen-Zuid officieel begonnen. Het park wordt ontwikkeld door Shell. Net als bij het Shell-zonnepark bij Moerdijk gaat Naturalis Biodiversity Center ook in het nieuwe zonnepark onderzoek..


Lees verder 29 mei 2020   4 jaar oud

Voor veel biogeografische studies naar plantengroepen is materiaal van over de halve wereld nodig. Zelfs buiten coronatijd is het verzamelen hiervan amper te doen. Gelukkig lukt het steeds beter om ook oude, lang geleden in verre..


Lees verder 27 mei 2020   4 jaar oud
Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkens

In de steengroeve van Winterswijk is een fossiele pissebed ontdekt uit het Triastijdperk, tussen 247 en 242 miljoen jaar oud. Niet eerder werd in Nederland zo’n oud pissebeddenfossiel gevonden. Het blijkt ook om een nieuwe soort..


Lees verder 23 mei 2020   4 jaar oud
Twee kleine kerstboomwormen (Spirobranchus polycerus) op golfbalkoraal (Favia fragum)

Een reeks recente studies heeft meer licht geworpen op de belangrijke relaties tussen gastheerkoraal, krabben en kerstboomwormen. Het onderzoek werd verricht voor de kust van Sint Eustatius, Curaçao en Bonaire. Inzicht in de..


Lees verder 19 mei 2020   4 jaar oud
Bleek bosvogeltje

Begin mei ontdekte Frank Verhart in Zuid-Limburg een bijzondere orchidee. Hij vond het zeldzame Bleek bosvogeltje op een tot nog toe onbekende plek. De eerste planten zag hij vanaf de wegkant in een jong bosje. Het waren twee nog..


Lees verder 16 mei 2020   4 jaar oud

Tijdens de Naturalis expedities naar Bonaire en Curaçao hebben onderzoekers met behulp van lokale duikers een interessante ontdekking gedaan. Ze vonden hier een ingewikkelde relatie tussen verschillende vissoorten en een groep..


Lees verder 8 mei 2020   4 jaar oud
Pimpelmees

Je zou denken dat in Nederland vrijwel alle soorten flora en fauna wel in kaart zijn gebracht. We zijn tenslotte een klein landje met veel vrijwilligers die biodiversiteit monitoren. Niets is echter minder waar. Tot nu toe zijn..


Lees verder 2 mei 2020   4 jaar oud

Archief