Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 29 van 38 - 379 Resultaten

Drieëntwintig tot eenendertig procent van de biodiversiteit in het Atlantische Woud in Brazilië is sinds 1950 verloren gegaan, schatten Braziliaanse, Franse en Nederlandse onderzoekers. Dat gaat ook ten koste van de biodiversiteit..


Lees verder 12 december 2020   4 jaar oud
Pinnixa cyllindrica

Tweehonderd jaar aan literatuur en nieuwe CT-scans geven inzicht in de evolutie van erwtenkrabbetjes. Ze komen overal ter wereld voor, als parasieten in bijvoorbeeld mosselen, zakpijpen en zee-egels. Nieuw onderzoek maakt..


Lees verder 5 december 2020   4 jaar oud

Shell opende afgelopen vrijdag een nieuw zonnepark in Heerenveen. Als zonneparken goed worden beheerd, kan biodiversiteit daarvan profiteren. Naturalis werkt mee om de biodiversiteit op het park in kaart te brengen en te..


Lees verder 28 november 2020   4 jaar oud
De buizerd behoord tot de vaakst ingevoerde vogel van Nederland.

Natuurplatform Waarneming.nl heeft wat te vieren, want voor het eerst sinds hun oprichting in 2003 zijn er meer dan tien miljoen waarnemingen genoteerd in slechts één jaar tijd. Het grote succes is te danken aan de meer dan..


Lees verder 25 november 2020   4 jaar oud
Bombus gerstaeckeri (man) die zijn waardplant Aconitum napellus bezoekt, vertoont een aanzienlijke toename in hoogtebereik

Naarmate het klimaat opwarmt, verplaatsen planten die van lagere temperaturen houden zich steeds meer bergopwaarts. Hun bestuivers bewegen mee - als dat lukt, tenminste. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center vergeleken..


Lees verder 21 november 2020   4 jaar oud
3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met de 3D-print van Trix

Het skelet van T. rex ‘Trix’, de bekende Tyrannosaurus rex van Naturalis, gaat opnieuw op reis. Binnenkort vliegt een door Naturalis geprinte reconstructie naar het Dinosaur Museum in Nagasaki, Japan. Zo kan het skelet ook daar..


Lees verder 18 november 2020   4 jaar oud
De vuurzwamveervleugelkever en de bruinzwarte vuurzwam

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..


Lees verder 8 november 2020   4 jaar oud
Viool met onderdelen van ebbenhout.

Vanwege verregaande ontbossing is al het ebbenhout uit Madagaskar sinds 2013 wettelijk beschermd. Ebben, een tropische hardhoutsoort, is uiterst kostbaar. Het wordt veel gebruikt in onderdelen van akoestische snaarinstrumenten...


Lees verder 7 november 2020   4 jaar oud
Stigmella naturnella bladmijn

Tijdens het controleren van foto’s op Waarneming.nl vermoedde Erik van Nieukerken mijnen van de slecht bekende soort Stigmella naturnella te zien. Om zekerheid te krijgen bekeek hij vanaf september berken op verschillende plekken..


Lees verder 31 oktober 2020   4 jaar oud
Skeletresten van een andere vinvis binnen de collectie van Naturalis

Twee weken geleden deden vissers bij IJmuiden een opmerkelijke vangst; ze haalden een gigantische vinvisschedel boven water. Na een tip op social media kwam Naturalis in actie om de schedel te redden van de vuilcontainer. Na een..


Lees verder 24 oktober 2020   4 jaar oud

Archief