Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. Op dit moment bouwt Naturalis een nieuw museum dat medio 2019 opent.
Deel deze pagina

Pagina 6 van 17 - 166 Resultaten

Van links naar rechts: De Aziatische epifytische orchideesoorten Pholidota fimbriata, Coelogyne fimbriata, Coelogyne fuscescens en Coelogyne cristata, die worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking

Toenemende antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Geneeskrachtige plantenextracten vormen een veelbelovend alternatief bij de behandeling van microbiële infecties. Orchideeën staan bekend om hun mooie bloemen, maar ze..


Lees verder 27 februari 2021   8 mnd oud
Hommelkoningin op wilgenkatjes (Bombus terrestris)

Voor de meesten van ons was het vorige week dolle pret met de koude winterse temperaturen. Voor hommels kunnen deze temperaturen echter minder aangenaam zijn. Gelukkig hebben ze hiervoor een slim trucje ontwikkeld. ..


Lees verder 20 februari 2021   8 mnd oud
Turkse rivierkreeft - Pontastacus leptodactylus

Onderzoekers van Naturalis en de UvA brachten de eigenschappen van de verschillende soorten rivierkreeften die in Nederland voorkomen in kaart. Op grond van hun analyse verwachten ze dat de marmerkreeft een succesvolle invasieve..


Lees verder 17 februari 2021   8 mnd oud

Zogeheten foraminiferen - eencelligen met huisjes van kalk - kunnen soms heel erg op elkaar lijken, en genetisch toch mijlenver uit elkaar liggen. Voor het eerst hebben onderzoekers foraminiferen uit Australië en Indonesië..


Lees verder 13 februari 2021   8 mnd oud
Cepaea nemoralis, ofwel de gewone tuinslak.

De kleurpatronen van schelpen zijn even divers en omvangrijk als hun vele soorten bewoners. Welke pigmenten en genen precies verantwoordelijk zijn voor het kleurpatroon is echter nog onderwerp van discussie. Nieuwe..


Lees verder 6 februari 2021   8 mnd oud
Reconstructie van Entelognathus primordialis

Bijna alle gewervelde dieren hebben kaken, zo ook de mens. In evolutionaire zin kan deze ontwikkeling als een succes worden beschouwd. Toch bestaan er nog veel vragen omtrent de evolutie van de eerste kaken. Aan de hand van..


Lees verder 3 februari 2021   8 mnd oud

De binnenkant van de parachute-vormige bloem van Ceropegia sandersonii (Maagdenpalmfamilie) is spiegelglad, waardoor knutjes die de parachute binnenvliegen niet meer weg kunnen. Pas in ruil voor bestuiving laat de bloem hen weer..


Lees verder 30 januari 2021   8 mnd oud

In het verleden zijn verschillende 'blauwbokken' in musea overhaast per ongeluk bestempeld als dé blauwbokken. Door DNA-analyse in nu bekend dat er maar vier van de tien exemplaren echt zijn, waaronder het exemplaar van Naturalis..


Lees verder 27 januari 2021   9 mnd oud
Mycale (Kerasemna) humilis (Thiele, 1903) comb.nov.

Ruim tweehonderd pagina’s beschrijven de Mycale, een sponzengeslacht gekenmerkt door hun skeletnaalden. De monografie is grotendeels opgezet door Naturalis sponzenexpert Rob van Soest, en speciaal opgedragen aan mede-onderzoeker..


Lees verder 23 januari 2021   9 mnd oud
Een reconstructie van Xenodens calminechari die een karkas van de elasmosaurid Zarafasaura oceanis opruimt

Een internationaal team van wetenschappers heeft fossielen van een tot voor kort onbekende soort mosasaurus beschreven. Mosasaurussen waren geen dinosaurussen, maar wel tijdgenoten, en net als de dino’s stierven ze uit toen 66..


Lees verder 20 januari 2021   9 mnd oud

Archief