Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 104 van 142 - 1417 Resultaten

Donkere prachtkogelspin

De Maasvlakte is en wordt grotendeels opgebouwd met stenen, zoals basaltblokken. De vele dijken, waar de stenen aan de oppervlakte liggen, vormen een bijzondere biotoop. De afgelopen tijd zijn hier enkele soorten ontdekt die laten..


Lees verder 12 januari 2015   10 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Net als vorige winter bleek afgelopen zomer voornamelijk het tweelingzusje van de huissteekmug, de molestus variant, verantwoordelijk voor overlast. Afgelopen zomer werd weer massaal gehoor gegeven aan de oproep om muggen op te..


Lees verder 19 december 2014   10 jaar oud
Een rijk begroeide houtwal

In het nationale landschap de Noardlike Fryske Wâlden liggen honderden kilometers houtwallen (of dykswâlen in het Fries). De insecten van deze structuren zijn de afgelopen jaren geïnventariseerd. Het blijkt dat de houtwallen een..


Lees verder 8 december 2014   10 jaar oud
Egyptische treksprinkhaan

Begin november werd tijdens een markt op het Theaterplein in Antwerpen een Egyptische treksprinkhaan waargenomen. De sprinkhaan werd aangetroffen in een kist van een bessenkrans. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een exoot die hier..


Lees verder 5 december 2014   10 jaar oud
Honingbij

Intratuin, de Nederlandse marktleider in tuincentra met ook 5 winkels in België, heeft beloofd om binnen het jaar negen soorten neonicotinoïden of ‘superpesticiden’ uit de rekken te bannen. Met die belofte geeft de keten gehoor..


Lees verder 1 december 2014   10 jaar oud
Een zandbij met volle 'stuifmeelmanden' op een akkergoudsbloem (foto: Alvesgaspar)
CC-by-SA 3.0 licentie

Uit onderzoek van stuifmeel van bijen uit museumcollecties blijkt dat het verlies aan bloemen in het landschap wel eens een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van wilde bijensoorten zou kunnen zijn. Dit werd al langer..


Lees verder 27 november 2014   10 jaar oud
Hoge dichtheden aan emelten

Door de zeer gunstige weersomstandigheden dit jaar zijn emelten, de larven van de langpootmug, al opvallend groot en komen ze met honderden exemplaren per vierkante meter in graslanden voor. 2014 is al het 5de jaar op rij waarin..


Lees verder 23 november 2014   10 jaar oud
lieveheersbeestjes

Hoewel ze heel populair zijn bij het bredere publiek, heeft het Vlaamse lieveheersbeestjesbestand heeft de laatste jaren een flinke knauw gekregen. Uit recent onderzoek bleek dat een derde van de inheemse lieveheersbeestjes op dit..


Lees verder 7 november 2014   10 jaar oud
Inbrengen van dood hout in de Tongelreep in 2011

Langs de Tongelreep nabij Eindhoven is op 26 september 2014 een grotere populatie van de schietmot Halesus radiatus aangetroffen. De aanwezigheid van deze grote, mooie soort met opvallend getekende vleugels is mede te danken aan..


Lees verder 5 november 2014   10 jaar oud
Eiafzet van de suzukii fruitvlieg op cotoneaster

In fruitvliegvallen in bosranden werden dit jaar 10 keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen in vergelijking met 2013 en 100 keer meer dan in 2012. Naast bekende aantastingen in kersen, pruimen, rode bessen,..


Lees verder 28 oktober 2014   10 jaar oud

Archief