Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 107 van 142 - 1418 Resultaten

Grote mierwesp (foto: Hectonichus, GNU-FD-licentie)

Vrijwilligster Judith Bouma deed begin juni een bijzondere ontdekking in het Fochteloërveen: de grote mierwesp. In Nederland is de grote mierwesp zeer zeldzaam. Sinds 1980 werd hij slechts enkele tientallen keren aangetroffen. In..


Lees verder 14 juli 2014   10 jaar oud
Beekpiraat

Deze lente werd de beekpiraat, een zeer zeldzame wolfspin, voor het eerst na 124 jaar weer in Nederland gezien. Op de dag van de vondst was nog niet duidelijk dat het hier om een bijzondere ontdekking ging. Dat werd pas later, na..


Lees verder 11 juli 2014   10 jaar oud
Mannetje blinde bij Eristalis tenax

Bijvriendelijke bloemenstroken langs akkers leveren al na vier jaar economische winst op voor landbouwers: dat is de conclusie van nieuw Amerikaans onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat bloemen in het boerenland geen vervelend..


Lees verder 4 juli 2014   10 jaar oud
Coconnen met larven uit Veendam

In Veendam werden onlangs vreemde, bewegende zaadjes onder een esdoorn waargenomen. Dit bleken cocons van de bladwesp Heterarthrus aceris te zijn. De larven van de bladwesp snijden een rond stukje blad uit en vallen daarmee uit de..


Lees verder 29 juni 2014   10 jaar oud

Tijdens de 1000-soortendag werd niet alleen de duizendste soort voor het Lauwersmeer waargenomen maar er werden tevens twee vliegen aangetroffen die nooit eerder in Nederland waren gevonden. Het gaat om de prachtvlieg..


Lees verder 24 juni 2014   10 jaar oud
Duitse wesp

In grote delen van het land komen momenteel bij wespenbestrijdingsdiensten tot 95 procent minder meldingen van wespennesten binnen dan normaal. Ze hadden juist veel meldingen verwacht dit jaar door de zeer gunstige..


Lees verder 22 juni 2014   10 jaar oud
Sinelobus vanhaareni, mannetje (links) en vrouwtje (rechts)

Recent is een compleet nieuw soort naaldkreeftje ontdekt in Nederland. De soort werd voor het eerst gevonden in 2006. In eerste instantie dacht men dat het om het exotische, maar al bekende naaldkreeftje Sinelobus stanfordi ging...


Lees verder 13 juni 2014   10 jaar oud
Grote Fopwesp

Verschillende soorten insecten passen mimicry (of nabootsing) toe om te ontsnappen aan hun bejagers. Vaak zijn ze heel fel gekleurd of geel-zwartgestreept zodat ze qua uiterlijk zeer sterk op bijen en wespen lijken. Met die..


Lees verder 11 juni 2014   10 jaar oud

Recent is het onbestippelde lieveheersbeestje voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ontdekker maakte foto’s in Overijssel en zag naderhand dat op de foto’s dit nieuwe lieveheersbeestje stond. Het aantal in Nederland..


Lees verder 8 juni 2014   10 jaar oud
Wijfje Grote glimworm

In de maand juni kan je 's avonds geregeld magische dwaallichtjes in het bos of in je tuin zien. De fonkelende beestjes die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn - in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden- geen wormen, maar..


Lees verder 30 mei 2014   10 jaar oud

Archief