Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 111 van 144 - 1432 Resultaten

Insect uit vogelnestkasten

Nestkasten zijn kunstmatige nestgelegenheden en zijn opgehangen om vogelpopulaties te stimuleren. Vaak worden de kasten door ijverige vogelouders gevuld met grote hoeveelheden materiaal, zoals takjes, mos, veren, haren en stukjes..


Lees verder 10 maart 2014   11 jaar oud
Vier tekenstadia op duim

Door de zeer hoge temperaturen loopt het verwachte tekenactiviteitsniveau deze dagen sterk op, en is het extra raadzaam om te controleren op tekenbeten na een dag in het groen. In het zuidoosten wordt zelfs de categorie ‘Zeer..


Lees verder 9 maart 2014   11 jaar oud
Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis

Recent Brits onderzoek op basis van radargegevens heeft aangetoond dat lieveheersbeestjes letterlijk hoogvliegers zijn. Voor het eerst werd vastgesteld dat ze tot 1.100 meter hoog kunnen vliegen en snelheden tot 60 kilometer per..


Lees verder 24 februari 2014   11 jaar oud
Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis

Anders dan aanvankelijk gevreesd blijkt het exotische Aziatisch lieveheersbeestje in ons land toch natuurlijke vijanden te kennen. De Wageningse onderzoekster Lidwien Raak-Van den Berg heeft dat met collega’s ontdekt. Deze..


Lees verder 22 februari 2014   11 jaar oud
Reuzenhaan

Wie denkt dat dit bericht over Nederlands kleinste vogeltjes gaat heeft het mis. Er is namelijk ook een groep kevers met deze naam. Het zijn fraaie metallisch gekleurde dieren, die leven van kruiden en houtige gewassen. Een nieuwe..


Lees verder 14 februari 2014   11 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven..


Lees verder 10 februari 2014   11 jaar oud
De Ophraella communa kever op een Ambrosiablad (foto P.Toth)

In Zwitserland en Italië is de kever Ophraella communa ontdekt die in staat blijkt om de in Europa en Nederland oprukkende hooikoortsplant en akkeronkruid ambrosia uit te roeien. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd artikel..


Lees verder 6 februari 2014   11 jaar oud
Formica truncorum. Stronkmier

De provincie Limburg verovert een opvallende plek in de Belgische mierenatlas. Die heeft ze verdiend: door haar grote diversiteit aan mierensoorten en door de intensiteit waarmee onder andere LIKONA, de Limburgse Koepel voor..


Lees verder 29 januari 2014   11 jaar oud
Een van de vele postzakken met muggen

Sinds de start van het Muggenradar-project zijn al meer dan 1500 muggen opgestuurd naar Wageningen University. Van de ingestuurde muggen is 55 procent daadwerkelijk een steekmug. Van alle steekmuggen is zo’n 60 procent de..


Lees verder 26 januari 2014   11 jaar oud

Als ‘Spin van het Jaar 2014’ is de driehoeksbaldakijnspin gekozen. Ons land kent vele, vaak erg kleine, soorten baldakijnspinnen. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het Jaar extra gestimuleerd. EIS-Nederland..


Lees verder 22 januari 2014   11 jaar oud

Archief