Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 111 van 142 - 1418 Resultaten

Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty..


Lees verder 23 december 2013   11 jaar oud
Meikever in december

In Mechelen werd een Meikever gespot die kwiek en monter door een kelderruimte vloog. Dat zou niet bijzonder meldenswaardig zijn, ware het niet dat het inmiddels december is, zeven maanden na het standaard vliegseizoen van het..


Lees verder 5 december 2013   11 jaar oud
Tekenbeet

Tijdens de meteorologische herfst van 2013 zijn 81 procent meer tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl dan in de herfst van 2012. Het is waarschijnlijk dat de toegenomen bekendheid van de site voor deze toename gezorgd heeft, maar de..


Lees verder 1 december 2013   11 jaar oud
Formica truncorum. Stronkmier

Wel eens gehoord van de deuklipsatermier en de stronkmier? Mierendeskundigen waren verheugd met de ontdekking van deze twee zeldzame soorten op heideterreintjes in het Eerder Achterbroek...


Lees verder 18 november 2013   11 jaar oud
De knut Culicoides nubeculosus, één van de ongeveer 20 soorten knutten die in Nederland voorkomt. Duidelijk zichtbaar zijn de bijtende monddelen

In de maand november duikt ‘Nederland leest’ in de fascinerende wereld van de insecten. Mooie, leuke en nuttige insecten spreken tot de verbeelding in vele boeken, terwijl lastige insecten zoals de bloedzuigende mug en de stekende..


Lees verder 9 november 2013   11 jaar oud
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes hebben niet echt een boosaardige reputatie of uitstraling, maar soms komen ze toch verrassend vervelend uit de hoek. In de herfst gaan vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes op zoek naar een warm..


Lees verder 1 november 2013   11 jaar oud
Eiafzet van de suzukii fruitvlieg op cotoneaster

Sinds 2012 komt de schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor. De afgelopen weken zijn deze fruitvliegjes voor het eerst ook op diverse locaties in natuurranden met wild fruit zoals bramen, rozenbottels, wilde lijsterbes en..


Lees verder 31 oktober 2013   11 jaar oud
Pauwvlieg

EIS-Nederland schrijft geregeld natuurberichten over de wondere wereld van de ongewervelden. Omdat binnen deze groep de diversiteit aan soorten, leefwijzen, uiterlijk en gedrag zo ontzettend groot is, is er altijd wel een boeiend..


Lees verder 28 oktober 2013   11 jaar oud
Varroamijt

Dat neonicotinoïden een ernstige bedreiging vormen voor bijen is al langer bekend. Maar hoe de pesticiden exact te werk gaan, was nog niet helemaal duidelijk. Recent raakten Italiaanse wetenschappers weer een stapje dichter bij de..


Lees verder 25 oktober 2013   11 jaar oud
Zomereikblad met drie mijntjes; in twee mijntjes is een wat oudere rups te zien, terwijl de derde mijn al verlaten is.

Dwergmineermotten vormen een familie van kleine vlindertjes waarvan het overgrote deel in het larvale stadium een levenswijze kent als bladmineerder. Deze vlindertjes worden vooral geïnventariseerd door de mijnen in het blad te..


Lees verder 21 oktober 2013   11 jaar oud

Archief