Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 112 van 144 - 1432 Resultaten

Europese honingbij met pollen

Er dreigt in Europa een flink tekort aan bijen voor de bestuiving van voedselgewassen. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Europese wetenschappers, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper van Alterra en Wageningen..


Lees verder 13 januari 2014   11 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Onderzoekers van Wageningen University roepen het publiek op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en naar hen op te sturen voor onderzoek. Het gaat mogelijk om een ‘tweelingzusje’ van de in Nederland welbekende..


Lees verder 11 januari 2014   11 jaar oud
Gewone aardhommel. Foto: M. Betley. GFDL licentie

De wereldwijde afname van bijen, hommels en andere bestuivers heeft grote consequenties voor de voedselzekerheid en het behoud van biodiversiteit. Wetenschappers van Wageningen University wijzen er in het gezaghebbende tijdschrift..


Lees verder 7 januari 2014   11 jaar oud
honingbijen overwinteren als kolonie door zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden

We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud

Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty..


Lees verder 23 december 2013   11 jaar oud
Meikever in december

In Mechelen werd een Meikever gespot die kwiek en monter door een kelderruimte vloog. Dat zou niet bijzonder meldenswaardig zijn, ware het niet dat het inmiddels december is, zeven maanden na het standaard vliegseizoen van het..


Lees verder 5 december 2013   11 jaar oud
Tekenbeet

Tijdens de meteorologische herfst van 2013 zijn 81 procent meer tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl dan in de herfst van 2012. Het is waarschijnlijk dat de toegenomen bekendheid van de site voor deze toename gezorgd heeft, maar de..


Lees verder 1 december 2013   11 jaar oud
Formica truncorum. Stronkmier

Wel eens gehoord van de deuklipsatermier en de stronkmier? Mierendeskundigen waren verheugd met de ontdekking van deze twee zeldzame soorten op heideterreintjes in het Eerder Achterbroek...


Lees verder 18 november 2013   11 jaar oud
De knut Culicoides nubeculosus, één van de ongeveer 20 soorten knutten die in Nederland voorkomt. Duidelijk zichtbaar zijn de bijtende monddelen

In de maand november duikt ‘Nederland leest’ in de fascinerende wereld van de insecten. Mooie, leuke en nuttige insecten spreken tot de verbeelding in vele boeken, terwijl lastige insecten zoals de bloedzuigende mug en de stekende..


Lees verder 9 november 2013   11 jaar oud
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes hebben niet echt een boosaardige reputatie of uitstraling, maar soms komen ze toch verrassend vervelend uit de hoek. In de herfst gaan vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes op zoek naar een warm..


Lees verder 1 november 2013   11 jaar oud

Archief