Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 117 van 144 - 1432 Resultaten

Muurrouwzever zwevend voor een muur op zoek naar nesten van metselbijen of –wespen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de achteruitgang van wilde bijen. Eén van de initiatieven om het tij te keren is het aanleggen van zogenaamde bijenhotels; blokken hout met geboorde gaten, of bundels van korte..


Lees verder 16 juni 2013   12 jaar oud
Werksters van de plaagmier.

De plaagmier is een zich soms invasief gedragende mier die op een groot aantal plekken in Europa en West-Azië is gevonden. De mieren zijn vrijwel uitsluitend aangetroffen in verstoorde stedelijke en halfstedelijke milieus in..


Lees verder 12 juni 2013   12 jaar oud

Het Europese beleid voor agrarisch natuurbeheer is goed voor algemene soorten wilde bestuivers, zoals aardhommel, grasbij en pyamazweefvlieg. Dat is belangrijk, want deze soorten spelen een belangrijke rol bij een meer ecologisch..


Lees verder 8 juni 2013   12 jaar oud
eenmalig gebruik Mannetje vliegend hert, te herkennen aan het formaat en de geweivormige kaken

Naturalis, EIS-Nederland en Bureau Natuurbalans – Limes Divergens doen onderzoek naar het vliegend hert. Het Rijk van Nijmegen herbergt een van de kleinste verspreidingsgebieden van deze beschermde kever in Nederland. Er bevinden..


Lees verder 4 juni 2013   12 jaar oud
eenmalig gebruik Parende meikevers

Terwijl er jarenlang geen meikever te bekennen was, treedt de soort tegenwoordig zelfs als plaaginsect op. De populatie heeft zich vanaf de jaren negentig enorm opgebouwd. De vraag is of het net als in 1910 en 1960 ook weer ineens..


Lees verder 3 juni 2013   12 jaar oud
Heidehommel

Tijdens opnames van het TV programma BuitenGewoon werd op 21 mei de zeldzame heidehommel ontdekt in de Bruuk bij Groesbeek. De heidehommel is een soort van de Rode Lijst en is zeer sterk achteruit gegaan. In de Bruuk was de soort..


Lees verder 24 mei 2013   12 jaar oud
Vijf exemplaren van de libellenbijtmug zittend op de vleugeladers van een vuurlibel.

Nederland is een nieuwe parasiet rijker. Tijdens veldwerk in De Weerribben is de libellenbijtmug in ons land aangetroffen. Deze soort behoort tot de familie van de knutjes en zuigt vocht uit de vleugels van volwassen libellen...


Lees verder 6 mei 2013   12 jaar oud
Sluipvlieg Carcelia iliaca die parasiteert op de eikenprocessierups

Voor het eerst is het uit de pop kruipen van sluipvliegen op film vastgelegd. De sluipvliegen zijn volledig afhankelijk van de eikenprocessierups en ontwikkelen zich achtereenvolgens in de rups en daarna in het nest van de..


Lees verder 5 mei 2013   12 jaar oud
Lantaarntje

Nieuw grootschalig veldonderzoek toont aan dat het systemische pesticide Imidacloprid een nefaste invloed heeft op libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In de studie, die gisteren verscheen..


Lees verder 4 mei 2013   12 jaar oud
Vele (kleine) mannetjes en een (grote) koningin maken zich gereed voor een bruidsvlucht.

Het is weer lente en in bijna elke tuin worden de mieren dan weer actief. Het gaat bijna altijd om de wegmier, maar er zijn zeker ook andere soorten te vinden rondom onze huizen. Ze worden soms als lastig ervaren door al hun..


Lees verder 29 april 2013   12 jaar oud

Archief