Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 120 van 142 - 1418 Resultaten

De laatste mooie herfstdagen worden sinds een tiental jaar traditioneel opgefleurd door het verschijnen van grote groepen lieveheersbeestjes. De kevers gaan massaal op zoek naar een plekje om binnenshuis te overwinteren. Daarbij..


Lees verder 26 oktober 2012   12 jaar oud
Gestreepte waterroofkever

Oktober is dé maand om het aantal gestreepte waterroofkevers te inventariseren. In de nazomer verpoppen de larven van dit waterorganisme zich namelijk tot hun volwassen stadium. 2012 lijkt een uitzonderlijk goed jaar te zijn voor..


Lees verder 25 oktober 2012   12 jaar oud
Overwintercluster veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Momenteel voltrekt zich een massale verhuizing van lieveheersbeestjes van buiten naar binnen. In de herfstzon gaan ze de lucht in, op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze landen vaak op licht gekleurde of door de zon..


Lees verder 21 oktober 2012   12 jaar oud
Onthophagus similis

Natuurpunt Studie voerde recent een onderzoek uit naar de coprofiele of mestbewonende fauna in koeienvlaaien. Daaruit bleek dat enorme aantallen ongewervelden tot ontwikkeling komen in mest. Deze vormen op hun beurt een..


Lees verder 19 oktober 2012   12 jaar oud
Vierbandgroefbij mannetje in de hand

Uit onderzoek blijkt dat kale steilwanden in Zuid-limburgse graslanden zeer belangrijk zijn als nestplaats voor bedreigde bijensoorten. Onder andere voor de Vierbandgroefbij die sinds 1954 als ‘verdwenen’ te boek stond. In het..


Lees verder 11 oktober 2012   12 jaar oud
Van klein naar groot: larve, nimf, volwassen mannetje en volwassen vrouwtje kruipen rond op het doek dat voor tekenvangsten gebruikt wordt

Doordat de temperaturen in de komende periode verder zullen dalen neemt de tekenactiviteit verder af tot het laagste niveau, zo blijkt uit Tekenradar.nl. Zo’n tien procent van de teken is echter nog op zoek naar bloed...


Lees verder 30 september 2012   12 jaar oud
Vrouwtje klimopbij op klimop

In de nazomer en de vroege herfst is klimop één van de weinige planten die nog voedsel biedt aan bloembezoekende insecten. Vlinders en zweefvliegen snoepen graag van de nectar. Ook bijen zijn veel op klimop te zien. Vaak zijn dit..


Lees verder 27 september 2012   12 jaar oud
Vrouwtje klimopbij op klimop

In de nazomer en de vroege herfst is klimop één van de weinige planten die nog voedsel biedt aan bloembezoekende insecten. Vlinders en zweefvliegen snoepen graag van de nectar. Ook bijen zijn veel op klimop te zien. Vaak zijn dit..


Lees verder 27 september 2012   12 jaar oud
Kiezelsprinkhaan in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven hebben specialisten van de sprinkhanenwerkgroep Saltabel een nieuwe sprinkhaansoort voor Vlaanderen ontdekt: de kiezelsprinkhaan. Het dier rukt al jaren op naar het noorden, en is uiteindelijk tot bij ons..


Lees verder 25 september 2012   12 jaar oud
Roodkniedikpootspringspin

Nederland is een inheemse spinnensoort rijker. Tijdens een grootschalig onderzoek aan de fauna van heideterreinen is de Roodkniedikpootspringspin voor het eerst in ons land aangetroffen. De vondst van deze nieuwe soort wordt..


Lees verder 20 september 2012   12 jaar oud

Archief