Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 125 van 142 - 1419 Resultaten

Voor veel mensen is de eerste Boerenzwaluw van het jaar het startschot van de lente. Maar ook het vrolijke gezoem van bijen wordt vaak geassocieerd met een lentegevoel. Wanneer de eerste zonnestralen de terrasjes doen vollopen is..

Enige tijd geleden ontving Leen Moraal, onderzoeker insectenplagen bij Alterra, foto’s van dode bomen van de Amerikaanse vogelkers. Het ging om bomen in een bosje van Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg. Op de stam waren..

Voor veel insectenliefhebbers is dit een tijd van ongeduldig wachten tot het voorjaar losbarst en we ons hart weer kunnen ophalen aan al het natuurschoon dat rondfladdert en zoemt. Toch kan het lonen om al heel vroeg in het jaar..

De komende week zou het wel eens kunnen gebeuren. Op de dag dat de temperatuur boven de 12 graden uitkomt en je met dichtgeknepen ogen de warmte van de zon op je gezicht voelt; de dag dat je de was voor het eerst weer buiten aan..

Het optimaliseren van natuurbeheer voor fauna is een nieuwe weg ingeslagen. Niet de lijstjes met diersoorten, maar de eigenschappen van deze soorten staan in recent onderzoek centraal. Het uitpluizen van de levenscyclus van mieren..

Met zweefvliegen zijn veel mensen wel bekend. Op zonnige dagen in voorjaar en zomer zijn deze vliegkunstenaars in tuinen te vinden, waar ze bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te snoepen. De winter komen ze door als ei, larve..

Profiteurs kom je overal tegen. Ook in het plantenrijk krijgt vrijwel iedere plant er vroeg of laat één op bezoek. Ze dragen klinkende namen als Russenbrand, Hondsdrafsnoepje of Heksenbezem. We hebben het hier over de gallen. Maar..

Na meer dan 40 jaar afwezigheid werd de zeer zeldzame Stekelpootroofvlieg recent weer in België aangetroffen. Tot 1970 was de soort slechts bekend van drie vondsten. In 2010 werd een enkel exemplaar waargenomen in de provincie..

De opeenvolging van een zeer zachte decembermaand en een echte koudegolf bracht heel wat dieren van slag. Padden die al naar de voortplantingswateren trokken, dreigen vast te vriezen, Grauwe ganzen zitten op het nest in de sneeuw,..

De Kaalkopkruiper, een loopkever van ongeveer 7 millimeter groot, is bezig met een voorzichtige opmars in Nederland. De vangst van een exemplaar in het natuurreservaat ‘Schaopedobbe’ in Zuidoost-Friesland, lijkt dit te bevestigen...