Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 16 van 142 - 1416 Resultaten

Kleine groenbandspanner op fluitenkruid - primair

Als het gaat over de bestuiving van zowel landbouwgewassen als wilde planten, dan wordt er vaak vanuit gegaan dat bijen daar met name verantwoordelijk voor zijn. We weten dat ook wel andere insecten, zoals zweefvliegen,..


Lees verder 15 februari 2024   1 jaar oud
Extensief kruidenrijk grasland - primair

Recent zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar kruidenrijk grasland. De conclusie is dat productief kruidenrijk grasland een betere basis vormt voor het behoud van bovengrondse biodiversiteit in het agrarisch..


Lees verder 8 februari 2024   1 jaar oud
Vrouwtje hommel uit de Aardhommelgroep, op de achtergrond de Theetuin van de Hortus Nijmegen

Wie heeft het begin februari nog over goede voornemens? Wat ons betreft kan dat best. Zeker als het gaat om het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect. De planten in die tuinen zijn er meestal niet vanzelf gekomen,..


Lees verder 4 februari 2024   1 jaar oud
Kleine Wrattenbijter eerste stadium, gefotografeerd in kweekruimte tijdens onderzoek

De kleine wrattenbijter is niet alleen een van de zeldzaamste sprinkhaansoorten van Nederland, ze is in haar hele verspreidingsgebied schaars. Bovendien liggen de Europese populaties sterk versnipperd. Op basis van DNA blijkt dat..


Lees verder 31 januari 2024   1 jaar oud
Stormreservaat Breeveen, met een kruisval

In 2021 is de omgeving Leersum getroffen door een valwind. In het gebied Breeveen is over een oppervlakte van ruim 35 hectare een groot deel van het bos omgewaaid. Dit gebied is nu Stormreservaat en er is een start gemaakt met de..


Lees verder 29 januari 2024   1 jaar oud
Kennisspecial - primair

Ben je tussen de 16 en 30 jaar oud en wil je meer weten over de natuur? Doe dan mee met de gratis Kennisspecial ‘Soorten herkennen en beschermen’ en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan..


Lees verder 27 januari 2024   1 jaar oud
Lentevliegende zwarte sachembij op voederwikke

Sinds 2018 meten onderzoekers van Wageningen University & Research bijen en bloemen in het Geuldal in Zuid-Limburg om te begrijpen hoe de leefomgeving voor bijen kan worden verbeterd. De studie laat zien dat de afgelopen vijf jaar..


Lees verder 26 januari 2024   1 jaar oud
Insecten

Wat is jouw favoriete insect? Je kan het vanaf nu nomineren voor de titel ‘Insect van het jaar’. Uit alle nominaties worden vijf bijzondere inheemse insecten gekozen die (nog) weinig bekend zijn. Deze insecten, elk..


Lees verder 20 januari 2024   1 jaar oud
Duinmaskerbijen: links een mannetje op muurpeper, rechts een vrouwtje op heggenrank.

Het is zo’n beestje dat bijenkenners wel van naam kennen, maar dat bijna niemand in het echt gezien heeft: de duinmaskerbij. Een zeldzaam bijtje, waarvan 80 procent van de Nederlandse vindplaatsen in Noord-Holland ligt. Dit bracht..


Lees verder 11 januari 2024   1 jaar oud
Jaarillustratie 2024 Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen - detail

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw..


Lees verder 7 januari 2024   1 jaar oud

Archief