Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 23 van 83 - 828 Resultaten

In Steenwijk is eind november een voor Nederland nieuwe paddenstoel gevonden. Deze ‘Blonde bekerzwam’ komt oorspronkelijk uit de Alpen. Verrassend genoeg is dankzij Prins Maurits en de Spanjaarden ook in Nederland een geschikt..


Lees verder 23 december 2020   4 jaar oud

Op 1 november 2020 vond Inge van Westen in het Dijkgatbos in de Wieringermeer een voor Nederland nieuwe soort: Favolaschia calocera. Het is een opvallend oranje paddenstoeltje met grote poriën in plaats van lamellen. Qua uiterlijk..


Lees verder 16 december 2020   4 jaar oud

Onlangs vond Theo Strik de grootsporige variëteit van het fraaie Zeerusruitertje op Helm in Westenschouwen op Schouwen-Duiveland. Het betreft de derde vondst in Nederland van dit in het verborgene levende paddenstoeltje...


Lees verder 9 december 2020   4 jaar oud
Geringde inktzwam (Coprinus sterquilinus)

Op de Slikken van de Heen, een natuurgebied van Het Zeeuwse Landschap, zijn veel bijzondere paddenstoelen gevonden op de mest van grote grazers. Met name de poep van konikpaarden blijkt rijk aan paddenstoelen. Dit robuuste..


Lees verder 9 december 2020   4 jaar oud

In 2011 is het fietspad van Wageningen naar Bennekom grotendeels vervangen door een betonnen pad. Dit fietspad was voordien bedekt met schelpen. Bij de aanleg van het betonnen pad is de oorspronkelijke bedekking van schelpen in de..


Lees verder 2 december 2020   4 jaar oud

De Maliebaan in Utrecht blijkt bijzonder rijk aan paddenstoelen. De combinatie van Hollandse linden, de kalkhoudende kleiafzettingen van de Kromme Rijn én een goed maaibeheer, zorgt voor ideale omstandigheden. Het is een..


Lees verder 25 november 2020   4 jaar oud

Naast de fraaie Vliegenzwam vinden we in ons land ook andere amanieten, zoals de Stekelkopamaniet en de Franjeamaniet. Beide soorten worden hier aan u voorgesteld. Hoe kunt u ze herkennen, waar komen ze voor en hoe leven ze?..


Lees verder 18 november 2020   4 jaar oud

Al in 2017 werden in Twente russula's gevonden bij beuken en beukenopslag, die voor de Gewolkte russula werden aangezien. Door middel van nader microscopisch onderzoek werd van een in 2019 vers verzameld exemplaar echter..


Lees verder 11 november 2020   4 jaar oud
De vuurzwamveervleugelkever en de bruinzwarte vuurzwam

Eind 2019 werd de vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in ons land gevonden, in Eindhoven. Met een halve millimeter is dit de kleinste kever van Europa. De larven en de kevers leven in de poriën van de bruinzwarte vuurzwam, een..


Lees verder 8 november 2020   4 jaar oud

Nederlandse golfclubs zijn al enkele jaren bezig met het verhogen van biodiversiteit op hun golfbanen. Door een gericht maaibeleid wordt de bodem verschraald. Een recente paddenstoeleninventarisatie leverde onder meer zes soorten..


Lees verder 4 november 2020   4 jaar oud

Archief