Natuurberichten
Categorie: Paddenstoelen
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.Pagina 60 van 84 - 832 Resultaten

Woelplaatsen van Wilde zwijnen leveren vaak nieuwe vindplaatsen van truffels op. Niet zo gek want ze hebben een betere neus dan wij. Zouden we Wilde zwijnen de ruimte geven dan zouden ongetwijfeld nog vele vindplaatsen gevonden..

Begin april starten de eerste paddenstoelexcursies met als doel de typische voorjaarssoorten te vinden. Nu de lente begonnen is, zijn ze er ook: de eerste morieljes en Voorjaarskluifzwammen zijn gemeld, al is het op sommige..

In tijden van paddenstoelenschaarste loont het om de keutels van reeën en herten goed te bekijken. Het leverde onlangs een nieuwe soort voor Nederland op. Lasiobolus macrotrichus: een weliswaar minuscuul, maar heel fraai..

Paddenstoelen zijn sterk afhankelijk van water. Het Mijtertje, één van de weinige waterpaddenstoelen die ons land kent, lost dit probleem op door zijn hele leven in het water door te brengen. Het Mijtertje was alleen bekend in een..

De prachtige Roze sparrenhoutzwam, een paddenstoel bekend van noordelijke en alpiene gebieden, is opgedoken op een paaltje in het centrum van Eindhoven. Waarschijnlijk is dit paaltje gemaakt van een geïnfecteerde boom uit..

Populairwetenschappelijke boeken van enig niveau over de ecologie en levenswijze van paddenstoelen verschijnen in ons land maar hoogst zelden. De laatste keer is alweer drieëndertig jaar geleden! Maar nu is dan het in 2012..

Ceders zijn populaire exotische tuinbomen. De Cedergrondbekerzwam, een paddenstoel die afhankelijk is van deze bomen, wordt steeds vaker in Nederland gevonden. In 1995 was hij nog maar van vier vindplaatsen in ons land bekend; nu..

Uit een onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt dat er in Vlaanderen minstens 43 soorten truffels en truffelachtigen voorkomen. Zij die nu al beginnen watertanden, moeten we teleurstellen. Het merendeel van de Vlaamse truffels..

Extreem weer vraagt om extreme aanpassingen. Schijfzwammetjes zijn daarop gebouwd. Door hun gelatineuze oppervlak of door zich op te kunnen rollen, zoals de Hazelaarschijfzwam doet, overleven ze barre tijden...

Het bestuderen van nieuwe boeken kan soms leiden tot het heroverwegen van eerder gemaakte determinaties. Dit kan achteraf leiden tot de conclusie dat je een nog niet eerder gepubliceerde variëteit of soort voor Nederland hebt..