Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 128 van 208 - 2073 Resultaten

Vliegenorchis

De afgelopen jaren hebben Eric Hartgers, Mark Engels, Mark Meijrink en Menko van der Leij de verspreiding in kaart gebracht van de Vliegenorchis. In dit onderzoek zijn de resultaten van de huidige populaties vergeleken met die van..


Lees verder 9 februari 2016   9 jaar oud
Trompetnarcis in bloei op 8 januari 2016

Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender..


Lees verder 7 februari 2016   9 jaar oud
Hagmolenbeek

Klimaatverandering kent iedereen inmiddels wel. Maar er is ook een andere verandering gaande, die tot nu toe vooral verborgen haar verstorende werk deed. Het gaat om resten van geneesmiddelen die in het water de chemische..


Lees verder 3 februari 2016   9 jaar oud
Dryopteris cycadina

Er worden in Nederlandse en Vlaamse bos- en natuurgebieden steeds meer nieuwe soorten varens aangetroffen. Veel van deze nieuwe soorten en cultivars kwamen vroeger alleen aangeplant in tuinen voor. Het is aannemelijk dat tuinen de..


Lees verder 31 januari 2016   9 jaar oud
Appel en Diptera

De hoeveelheid aanwezige bestuivers blijkt de belangrijkste voorspeller te zijn voor de hoogte van de oogst. Bovendien blijkt dat een toename in aantal en soorten bestuivers meer oogstwinst oplevert op kleine landbouwbedrijven dan..


Lees verder 21 januari 2016   9 jaar oud
Lycaena dispar. Grote vuurvlinder

De komende maanden voert Staatsbosbeheer werkzaamheden uit in natuurgebied de Rottige Meente in Fryslân, om verdroging en verzuring van het veen tegen te gaan. Het gaat om maatregelen om de waterhuishouding te verbeteren, waardoor..


Lees verder 21 januari 2016   9 jaar oud
De Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde aangetroffen

Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..


Lees verder 19 januari 2016   9 jaar oud
Nachtorchis hybride (Platanthera x hybrida)

In Zuid-Limburg komen twee nachtorchissoorten voor: Welriekende en Bergnachtorchis. Waar van oudsher één of beide soorten werd aangetroffen, komt nu vaak alleen de hybride voor. Het lijkt erop dat in veel graslanden de kruising..


Lees verder 11 januari 2016   9 jaar oud
Sleutelrol van rivierhout in de natuur

De afgelopen eeuwen is het dode hout uit onze rivieren verwijderd voor de scheepvaart en de veiligheid bij hoog water. Dit heeft grote gevolgen gehad voor het leven in de rivier: veel soorten zijn bijna of helemaal verdwenen. Dat..


Lees verder 10 januari 2016   9 jaar oud
Lamium purpureum. Paarse dovenetel

Afgelopen kerstvakantie zijn 1040 plantenliefhebbers op zoek gegaan naar bloeiende planten tijdens de tweede editie van de Eindejaars Plantenjacht. Samen vonden zij 735 verschillende winterbloeiende soorten, een verdubbeling ten..


Lees verder 7 januari 2016   9 jaar oud

Archief