Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 139 van 208 - 2073 Resultaten

De bessen van de zuurbes worden regelmatig door de berberisboorvlieg gebruikt om een eitje in te leggen. De larve die uit het eitje komt eet het zaadje in de bes op en als er een tweede zaadje is, ook dat zaadje. Onderzoekers..

“Defensie bespaart en laat het gras groeien”, kopt De Standaard (08/03/2014). Een voortreffelijk plan, vindt Natuurpunt. Het wordt tijd dat overheidsinstellingen en bedrijven hun arbeidsintensieve en natuurarme gazons inruilen..

Weer een nieuwe veldkers? Met die vraag riep Rutger Barendse in 2009 op het Natuur.Forum op om uit te kijken naar een niet eerder in België aangetroffen veldkers. De nieuweling is sindsdien op verschillende plekken in België..

Van een (echte) winter is al enkele weken geen sprake meer. Met de komst van de meteorologische lente nemen we nogmaals de wintergroene orchideeën onder de loep. Ditmaal worden Bijen- en Vliegenorchis belicht...

Door de zeer hoge wintertemperaturen komen veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen kijkt, dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling..

Wederom een nieuwe veldkers? Met die vraag werd door Rutger Barendse in 2009 op waarneming.nl opgeroepen uit te kijken naar een niet eerder in Nederland aangetroffen veldkers. Deze nieuweling is sindsdien op verschillende plekken..

Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..

In natuurgebied De Mieden ten noorden van Buitenpost is door boswachter Jakob Hanenburg van Staatsbosbeheer het zeer zeldzame Trilveen-veenmos ontdekt. Op dit moment is De Mieden de enig bekende groeiplaats van dit wonderschone..

De winter is vaak een grauwe en grijze periode voor plantenliefhebbers. Wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland een aantal zogenaamde ‘wintergroene’ orchideeënsoorten voorkomen. In het eerste deel belichten we de..

Door de aanhoudende warmte in afgelopen weken is Nederland negen procent groener dan twee weken geleden. Het landoppervlak is inmiddels al ruim 30 procent groener dan een jaar geleden. De ontwikkeling in de natuur ligt nu ongeveer..