Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 143 van 205 - 2048 Resultaten

Op 17 februari werd in Huldenberg een zeldzaam mos gevonden: Schermlevermos. Dit is de tweede vindplaats voor Vlaams-Brabant sinds 2000. Op Vlaams niveau gaat het om de 3e vindplaats sindsdien en de 5e vondst ooit. Op deze nieuwe..


Lees verder 21 mei 2013   11 jaar oud
Tweestijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De ontwikkeling van planten ligt door het koude voorjaar twee weken achter op de voorgaande jaren maar verschilt niets met de gemiddelde bloei vijftig jaar geleden...


Lees verder 19 mei 2013   11 jaar oud

Bij droog weer kraakt het letterlijk onder je voeten, als je door de hei of schraal grasland wandelt: Gewoon kraakloof. Dat korstmos komt in Vlaanderen wijdverbreid voor op zandige terreinen. En niet alleen bij ons: ook in de..


Lees verder 15 mei 2013   11 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Na een elzenpollenseizoen met langdurig serieuze klachten, volgen het berkenpollenseizoen en het graspollenseizoen elkaar naadloos op. Vanaf zondag 12 mei start het LUMC weer de dagelijkse hooikoortsverwachting voor mensen met een..


Lees verder 11 mei 2013   11 jaar oud
Duinwespenorchis - Epipactis helleborine subsp. neerlandica

De Werkgroep Europese Orchideeën (W.E.O.) heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van de Duinwespenorchis. Duinwespenorchis een echte ‘Nederlandse’ ondersoort die in Nederland beperkt is tot de kustregio; de verspreidingsgegevens zijn..


Lees verder 7 mei 2013   11 jaar oud
Paarbladig goudveil

Paarbladig en Verspreidbladig goudveil zijn twee zeldzame broekbosplantjes die in de 17e eeuw als nutteloos beschouwd werden omdat er geen geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend werden en ze op waardeloze grond groeiden...


Lees verder 6 mei 2013   11 jaar oud
Vlinderstruik

Hoe meer bloemen in de tuin, hoe mooier en beter voor vlinders, bijen en andere insecten en dus ook voor de natuur. Dat laatste blijkt helaas niet altijd te kloppen. Er is grote voorzichtigheid geboden met welke soorten tuiniers..


Lees verder 2 mei 2013   12 jaar oud
Muizenstaartjes langs pad in Betuwse boomgaard

Wie in deze tijd van het jaar eens gaat kijken bij een boomkwekerij, of een ingang van een weiland, kan voor een aangename verrassing komen te staan. Het Muizenstaartje is een onopvallend, klein (soms slechts enkele centimeters..


Lees verder 30 april 2013   12 jaar oud
Eenmalig gebruik. Proefopstelling Ecosystemen van de toekomst

Wat gebeurt er als een plant door klimaatverandering zonder vriend en vijand verhuist naar noordelijker streken? Gaat zij woekeren? Krijg je uiteindelijk weer hetzelfde of juist een nieuw ecosysteem? Dat gaat Wim van der Putten..


Lees verder 24 april 2013   12 jaar oud
Kleine keverorchis

De eerste bloeiende orchidee werd vorig jaar op 14 april aangetroffen op Vlieland. Het betrof een Kleine keverorchis, een soort waarvan nog niet eerder zulke vroege bloei was waargenomen. Wie meldt dit jaar de eerste bloeiende..


Lees verder 24 april 2013   12 jaar oud

Archief