Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 143 van 208 - 2073 Resultaten

Wkrzanska Wildernis, Polen GNU Free Documentation License

De Europese bossen vertonen tekenen van ouderdom. Daardoor zijn ze veel minder dan enige decennia geleden in staat om koolzuurgas uit de atmosfeer op te nemen en zo het broeikaseffect te temperen. Om het tij te keren pleiten..


Lees verder 19 augustus 2013   11 jaar oud
Zomereik met eikels

Bloei, bladontplooiing en vruchtrijping vinden bij planten deze eeuw gemiddeld twee weken vroeger plaats dan in het verleden, terwijl bladkleuring en bladval juist een week later plaatsvinden. Dat blijkt uit een onlangs door De..


Lees verder 18 augustus 2013   11 jaar oud
Honingorchis. Lauwersmeergebied

Na 2003 zijn er op Schiermonnikoog geen meldingen meer gedaan van Honingorchis. Ondanks diverse zoekacties in de periode 2003 - 2013 is de soort niet meer aangetroffen op het eiland. Hierdoor lijkt de soort hier voorgoed te zijn..


Lees verder 7 augustus 2013   11 jaar oud
Bloeiende Groenknolorchis op de Veermansplaat in de Grevelingen.

Op de eilandjes in het Grevelingenmeer wordt de aantalsontwikkeling van een aantal orchideeën al jaren nauwgezet gevolgd. Uit de tellingen blijkt dat 2013 voor de Groenknolorchis een absoluut topjaar is. Nooit eerder zijn hier..


Lees verder 2 augustus 2013   11 jaar oud
Reuzenberenklauw

De Reuzenberenklauw is een majestueuze plant. Met enorme bladeren en bloemschermen zo groot als parasols kan hij tot 4 meter hoog worden. Maar wie de komende dagen op braakliggende terreinen of op bermen van wegen en waterlopen..


Lees verder 31 juli 2013   11 jaar oud
Echte koekoeksbloem

Dankzij het ontwikkelen van moerassen in het Kempen~Broek in Limburg zijn bijzondere planten teruggekeerd. Moerashertshooi, egelboterbloem, hazenzegge, pilvaren, echte koekoeksbloem en drijvend fonteinkruid zijn enkele van de..


Lees verder 28 juli 2013   11 jaar oud

Midden tussen het duindoornstruweel en midden in de haven van Rotterdam vindt momenteel een explosie van duizendguldenkruid plaats. Om precies te zijn strandduizendguldenkruid. Hoewel deze soort hier jaarlijks wordt gezien is de..


Lees verder 25 juli 2013   11 jaar oud
Bloem Bithynische wikke.

Ook dit jaar komt Awie de Zwart uit Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) met een heel bijzondere vondst. In een vrij ruige vegetatie op het talud van een (nu droge) bermsloot naast een fietspad vond hij op een oppervlak van circa..


Lees verder 15 juli 2013   11 jaar oud
Pollenplanner verwachting voor bijvoet voor 13 juli 2013

Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen heeft de grassen goed doen bloeien waardoor de graspollenconcentratie hoog opliep. De afgelopen weken leidde dit op sommige dagen tot gemiddelde maximale klachtenscores boven de 6 (op..


Lees verder 13 juli 2013   11 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid bloeit laat dit jaar. De eerste waarnemingen komen nu binnen bij De Natuurkalender; naar verwachting zal de helft van de eerste bloeiwaarnemingen rond 17 juli gedaan zijn. Dit is bijna twee weken later dan..


Lees verder 8 juli 2013   11 jaar oud

Archief