Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 25 van 208 - 2075 Resultaten

Jaarillustratie 2024 Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen - detail

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw..


Lees verder 7 januari 2024   1 jaar oud
Sabal antillensis Christoffelberg.

Deze week ontdekten wetenschappers van CARMABI en Wageningen University and Research een tot nu toe onbekende populatie van de Curaçaose Kabana-palm op de oosthelling van de Christoffelberg op Curaçao. Deze palm komt alleen op dit..


Lees verder 6 januari 2024   1 jaar oud
De stuwwal van Nijmegen; ooit kwam Berghertshooi hier voor.

Onderzoek naar de historische groeiplaatsen van een plant geeft inzicht in de plaats in het landschap en het type vegetaties waarin de soort in het verleden groeide. Inzichten die bij hedendaagse soortbeschermingsprojecten van..


Lees verder 5 januari 2024   1 jaar oud
Alsemambrosia

Namens het hele Nature Today-team wensen we u heel veel natuur toe in 2024. We staan klaar om net als in 2023 heel veel interessante natuurberichten van de tientallen partners over actuele ontwikkelingen in de natuur te..


Lees verder 1 januari 2024   1 jaar oud
Onrijpe hazelaarkatjes met het laatste blad van het voorgaande jaar

De tiende Eindejaars Plantenjacht, georganiseerd door Floron, is in volle gang. Wie met de neus naar de grond loopt te tellen, mist misschien een algemene bloeier: de hazelaar. Vorig jaar eindigde deze windbloeier op de vijftiende..


Lees verder 31 december 2023   1 jaar oud
Madeliefje

Winterbloeiers zoeken in hartje winter, doe jij mee? Speur tussen Eerste Kerstdag en woensdag 3 januari naar bloeiende planten en geef jouw waarnemingen door aan FLORON. Je kunt er een uitje van maken voor het hele gezin. Welke..


Lees verder 25 december 2023   1 jaar oud
Tongvaren

De tongvaren is kansloos bij de Eindejaars Plantenjacht. Logisch: hij bloeit niet en mag dus niet worden meegeteld. Ook kanditatuur voor de 'nationale bloem' was uitgesloten. Toch zal elke plantenliefhebber een blij sprongetje..


Lees verder 24 december 2023   1 jaar oud
Paardenbloemen

Het jaar is bijna om en na de afgelopen druilerige weken bloeit er niet veel meer. Maar zodra het zonnetje schijnt staan er hier en daar paardenbloemen te stralen. Speur alvast in de buurt naar een goed rondje voor de..


Lees verder 17 december 2023   1 jaar oud
West-Indische Boomvaren Cyathea arborea na 138 jaar herontdekt op de steile binnenhelling van de Quill.

De slapende vulkaan The Quill, Sint Eustatius, hield 138 jaar lang een boomvaren verborgen. De West-Indische boomvaren werd in 1885 voor het eerst én voor het laatst op het eiland gezien. Maar bij onderzoek naar de flora op de..


Lees verder 16 december 2023   1 jaar oud
klein kruiskruid - primair

Klein kruiskruid is de absolute winnaar van de Eindejaars Plantenjacht van vorig jaar. Deze taaie winterbloeier trotseerde onder andere het Madeliefje en Straatgras. Wat maakt Klein kruiskruid een winnaar? En doe jij dit jaar mee..


Lees verder 11 december 2023   1 jaar oud

Archief