Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 48 van 206 - 2053 Resultaten

Tennisbalnest eikenprocessierups Arnold van Vliet

De eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen. Het is echter niet bekend hoe de aantallen rupsen verschillen tussen gebieden. Om de te verwachten plaagdruk in beeld te brengen vraagt het Kennisplatform Processierups gemeenten..


Lees verder 1 juni 2022   2 jaar oud
Grote vossenstaart, gras bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het vanaf woensdag weer (vrij) warm en..


Lees verder 31 mei 2022   2 jaar oud
Zachte ooievaarsbek

Hoe droger het is, des te vrolijker zijn de gazons bespikkeld met roze ooievaarsbek-bloemetjes. Ook op de stoep is een aantal familieleden prima in z'n element. Maak er een sport van om uit te zoeken wat de naam is van zo'n..


Lees verder 29 mei 2022   2 jaar oud
Natuurvriendelijke oever langs Omval-Kolhorn kanaal

Welke planten groeien langs sloten en plassen? Wat zegt dit over de kwaliteit van de oevers? Voor het vijfde jaar op rij zoekt Naturalis hulp van bewoners om deze vragen te beantwoorden, in dit citizen science-onderzoek. ..


Lees verder 28 mei 2022   2 jaar oud
Phyllopertha horticola, rozenkever  on Aegopodium podagraria

Welke soorten zijn het minst bekend in Nederland? Meer dan drieduizend Nederlanders hielpen op Biodiversiteitsdag mee bij het beantwoorden van die vraag, door mee te doen aan de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’ van..


Lees verder 24 mei 2022   2 jaar oud
Kandelaartje

Het stoepplantje van deze week heeft een hoog schattigheidsgehalte, zowel in zijn uiterlijk als in zijn naam: het kandelaartje, een lid van de steenbreekfamilie. Het is een plantje waar je waarschijnlijk even naar zult moeten..


Lees verder 22 mei 2022   2 jaar oud
Verschillende wilde grassen en kruiden langs de weg.

Morgen is het Wereldbiodiversiteitsdag. Naturalis en Waarneming.nl dagen je dan uit om de voor jou onbekende wilde planten en dieren in jouw buurt te ontdekken. Doe mee met de ObsIdentify-challenge genaamd ‘Ontdek de natuur in je..


Lees verder 21 mei 2022   2 jaar oud
Een van onze droogte-experimenten op de Veluwe lead

Het is een droog voorjaar, zoals steeds vaker de afgelopen jaren, en er is weer volop aandacht voor de effecten van droogte op landbouw en natuur. Daarbij is het van groot belang om ook te kijken naar de gevolgen van droogte voor..


Lees verder 19 mei 2022   2 jaar oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   3 jaar oud
Hondsdraf

Wat is dat toch met blauwe bloemen? Mensen met een hekel aan de kleur blauw zijn zeer zeldzaam. Blauw verfrist, straalt rust en onschuld uit. Hemelsblauw, azuurblauw, koningsblauw; ze zijn allemaal even mooi. Hondsdraf kleurde de..


Lees verder 14 mei 2022   3 jaar oud

Archief