Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 62 van 205 - 2048 Resultaten

Afgegraven Bokkenorchis Zeeland

Zó trots was provincie Zeeland in 2020 op de zeldzame Bokkenorchissen dat ze de vondst van de plant opnam in het interne blad, Provinciewerk. De Bokkenorchis is een beschermde orchidee die er op zijn minst zes jaar over doet om..


Lees verder 1 juli 2021   3 jaar oud
#24uurnatuur

Op 14 augustus organiseert SoortenNL een 24 uur durende excursiemarathon in de natuur op Terschelling. Volg het live op social media of ga zelf op pad bij jou in de buurt. Om iedereen goed voor te bereiden nemen we je ook de..


Lees verder 1 juli 2021   3 jaar oud
Idylle Pijnacker-Zuid

Inzaaien is een hype die steeds grotere vormen aanneemt. FLORON maakt zich zorgen over de ‘maakbaarheid’ van de natuur. Met een speciaal themanummer van het tijdschrift PLANTEN besteden we hier deze zomer aandacht aan. Aan de..


Lees verder 28 juni 2021   3 jaar oud
Nest eikenprocessierups van voetbalformaat en tennisbalformaat (links)

De recente zeer hoge temperaturen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de eikenprocessierups. Maar hoeveel overlast is te verwachten? Tot nu bestaat er geen landelijk beeld van de plaagdruk in Nederland. Om daar verandering in..


Lees verder 23 juni 2021   3 jaar oud
Rood dooiermos

Rood dooiermos is door zijn felle kleur een opvallende verschijning op zonnig gesteente. De laatste jaren neemt de soort flink toe. In Maastricht werd die toename gemeten met een liniaal: de diameter van het korstmos is namelijk..


Lees verder 22 juni 2021   3 jaar oud
Bijenhotel

Inzaaien is een hype die steeds grotere vormen aanneemt. FLORON maakt zich zorgen over de ‘maakbaarheid’ van de natuur. Met een speciaal themanummer van het tijdschrift PLANTEN besteden we hier deze zomer aandacht aan. Aan de..


Lees verder 15 juni 2021   3 jaar oud
koninginnenpage rups - primair

Er valt nog steeds veel te ontdekken over de ecologische en evolutionaire processen tussen plantenetende insecten en hun waardplanten. De Europese dagvlinders vormen hiervoor een ideaal studieonderwerp. Met een recente studie..


Lees verder 3 juni 2021   3 jaar oud
Vierde larvestadium eikenprocessierups

Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de..


Lees verder 2 juni 2021   3 jaar oud

Provincie Utrecht werkt samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) aan verhoging van de biodiversiteit op de Lekdijk. Dat gebeurt als onderdeel van het dijkversterkingsproject. Een gevarieerde begroeiing van de..


Lees verder 31 mei 2021   3 jaar oud
Bloeiend gras

Mensen met een graspollenallergie zullen de komende tijd te maken krijgen met veel hooikoortsklachten. Vanaf vandaag blijft het voorlopig droog en komt steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. Doordat het de komende dagen..


Lees verder 28 mei 2021   3 jaar oud

Archief