Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 109 van 128 - 1274 Resultaten
Kwallen in december? Veel strandwandelaars zullen verbaasd gekeken hebben toen ze kompaskwallen zagen liggen langs het strand. Kwallen zijn toch zomerdieren? 'Nee hoor, zo vreemd is het niet' weet Lodewijk van Walraven,..

Eind december telde beheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten bij een bezoek aan Griend 65 grijze zeehonden, waaronder 26 pasgeboren jongen. Het hoogste aantal van de afgelopen jaren...

De Paasdagen staan er om bekend maar rond de Kerstdagen is het ook goed eieren zoeken. Daarvoor moet je dan wel onder de golven van onze kustwateren gaan kijken. Op dit moment zijn al talloze zeedonderpadden begonnen aan hun..
Felblauwe, bijna lichtgevende streepjes op een grauwbruine sliert zeewier. Het is een discoschelpje: een ovaal schelpje, groenbruin gekleurd als het wier waarop het leeft. Door de gekleurde ‘discostreepjes’ valt het toch op. De..

De Nederlandse Faunalijst is weer een Zeenaaktslakkensoort rijker. Jurriën van Deijk van de KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord heeft recent in het intergetijde gebied van de Oosterschelde een Gekraagde vlokslak gevonden. Zoals in..

Met hun dikke witte vacht zien pasgeboren grijze zeehonden er knuffelbaar uit. Maar vergis je niet, hun ouders zijn Nederlands grootste wilde roofdieren. Die lange haren hebben de pups dan ook niet voor de aaibaarheid. Ze hebben..

Aan het voorkomen, verdwijnen of gedrag van heel veel zeedieren kunnen we momenteel waarnemen dat de winter in aantocht is. De Ruthensparr’s grondel, een klein visje dat veel in de Oosterschelde voor komt, is daar een mooi..

Jaarlijks sneuvelen er namelijk meer dan 200.000 zeevogels in visnetten. Verschillende van deze vogelsoorten zijn bedreigd of hebben het erg moeilijk. Daarom oefende Birdlife gedurende elf jaar druk uit op het beleid voor de..

Zeemeerminnenbeursje, ‘Mermaids purse’, worden ze genoemd in Engeland. Het zijn eikapsels van roggen een haaien. De afgelopen dagen zijn er veel aangespoeld op Texel. Tussen het riemwier kon je er heel wat oprapen...

De Purperslak. Op zich heeft het beest weinig om het lijf: een witte, bleek- of donkerbruine schelp met twee of drie kleurstrepen. Volwassen exemplaren kunnen tot 5 cm lang worden en houden zich vooral op in de getijdenzone, tot..