Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 115 van 211 - 2108 Resultaten

oranjetipje primair

Er zijn vlinders die helemaal gespecialiseerd zijn op één plantensoort. Zonder die plant kunnen ze niet overleven. Het oranjetipje, dat nu volop vliegt, is minder eenkennig, maar de rups stelt wel degelijk eisen aan de..


Lees verder 5 mei 2016   9 jaar oud
Koolzaadbespuiting

Landbouw is verreweg de belangrijkste uitvinding van de mensheid. Zonder deze uitvinding had de menselijke beschaving zich nimmer kunnen ontwikkelen tot wat hij nu is. De laatste decennia legt de intensivering van de landbouw..


Lees verder 5 mei 2016   9 jaar oud
Fotocollage Natuurkalender

Het fenologisch waarnemingsnetwerk De Natuurkalender is vanaf 3 mei 2016 onderdeel van de website NatureToday.com. We nodigen iedereen uit om waarnemingen van eerstelingen in de natuur door te geven. Alle gedigitaliseerde..


Lees verder 3 mei 2016   9 jaar oud
boomblauwtje primair

Op zonnige en niet te koude dagen zijn de dagvlinders volop actief. Meer dan 20 soorten kun je nu in het voorjaar tegenkomen en een aantal daarvan juist ook dichtbij, in de eigen tuin. Het boomblauwtje is daar een van...


Lees verder 2 mei 2016   9 jaar oud
Leo van der Heiden (Ministerie EZ), Teo Wams (Natuurmonumenten), Dianne Nijland (Vogelbescherming Nederland) en François Kremer (Europese Commissie, of beter:  Natura 2000 Policy Coordinator at the European Commission's Nature Unit).

Nederland kan een voorbeeld worden van een dichtbevolkte, vruchtbare delta waar natuur en mensen floreren. Een land met een gezonde leefomgeving, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een rijke natuur, waar meer dier- en..


Lees verder 2 mei 2016   9 jaar oud
oranjetipje onderzijde

Eind april is de tijd voor oranjetipjes en ze worden nu dan ook al regelmatig gemeld. Van oudsher was 30 april, koninginnendag, een topdag voor deze voorjaarsvlinder, maar de laatste jaren vliegt hij dagen eerder. Als het een..


Lees verder 25 april 2016   9 jaar oud
Veenbesblauwtje primair

Het veenbesblauwtje is een van de meest bedreigde vlinders van ons land. Om de soort effectief te kunnen beschermen wordt nu onderzoek gedaan naar het voorkomen van het veenbesblauwtje en haar leefgebied. Daarbij worden ook drones..


Lees verder 18 april 2016   9 jaar oud
Eikenprocessierups met fietser

De eikenprocessierupsen zijn uit hun eitjes gekomen met een flink verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland. In het eikenprocessierupsstation in Mill kropen de eerste rupsen op 4 april uit hun eitjes terwijl ze in het..


Lees verder 14 april 2016   9 jaar oud
bloemrijke plek in boerenland primair

In weilanden en akkers zijn steeds minder vlinders te vinden, blijkt uit de jaarlijkse Vlinderstand van De Vlinderstichting. Belangrijke oorzaak is de voortdurende intensivering van de landbouw, waardoor er steeds minder bloemen..


Lees verder 11 april 2016   9 jaar oud
citroenvlinder uit overwintering

Waren het eerst vrijwel alleen nog maar soorten die als vlinder overwinteren, zoals kleine vos en citroenvlinder, die gemeld werden, inmiddels komen ook de popoverwinteraars tevoorschijn. Als de temperatuur weer wat omhoog gaat en..


Lees verder 7 april 2016   9 jaar oud

Archief