Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 115 van 209 - 2087 Resultaten

Het thema van de Landelijke Vlinderdag op 5 maart is feest! Zo wordt onder andere teruggeblikt op de verjaardagen van grote vuurvlinder (100 jaar) en pimpernelblauwtje (25 jaar). Maar er komt veel meer aan de orde op deze..

Als de nachten niet te koud zijn kunnen al volop nachtvlinders worden gezien. Een aantal overwinterende uilen, zoals wachtervlinder en zwartvlekwinteruil, is dan actief en ook de ‘echte’ voorjaarsuilen zullen nu niet lang meer op..

Al langere tijd is er commotie over plannen damherten te schieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dierenbescherming en Partij voor de Dieren hebben zelfs een rechtszaak aangespannen tegen provincie Noord-Holland, die besloot..

Hoewel het winter is zijn er nog rupsen actief. Vooral ’s nachts kun je in je eigen tuin de rupsen tegenkomen van agaatvlinder, vierkantvlekuil en huismoeder, drie algemene nachtvlinders. Overdag verbergen ze zich door in de grond..

Biodiversiteit in Europa staat onder druk. Het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) geeft aan dat op een deel van de landbouwgrond natuur een belangrijke functie moet krijgen om verdere achteruitgang te stoppen. Tot..

De eikenprocessierups heeft zich in 25 jaar tijd vanuit het zuiden over heel Nederland verspreid. Ook de dennenprocessierups rukt op naar het noorden en heeft inmiddels de grens tussen Frankrijk en België bereikt. Een natuurlijke..

Vorig jaar op 8 februari verscheen een natuurbericht over de vondst van de dubbelstipsnuituil in een bunker in Zuid-Holland. Het was een nieuwe soort voor ons land die nog niet eerder was gemeld. Echter, inmiddels zijn er foto’s..

Gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt in land- en tuinbouw, blijken negatieve effecten te hebben op mens, milieu en biodiversiteit. De middelen zijn op één of enkele schadelijke soorten gericht, maar zijn slecht voor andere soorten,..
Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender..

Komend weekend is het zover: carnaval. Velen kijken er naar uit, anderen kunnen niet wachten tot het voorbij is. Dit jaar wordt het wel een heel bijzondere carnaval, want de pimpernelblauwtjes doen mee! Om het natuurherstelproject..