Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 12 van 209 - 2087 Resultaten

Compilatie voor EuropeForNature

Help het tij te keren en Europa voor natuur en duurzaamheid te laten kiezen, en om zoveel mogelijk experts in Europa heel veel mensen te bereiken met hun kennis over veranderingen in het milieu, de gevolgen en mogelijke..


Lees verder 15 mei 2024   1 jaar oud
Argusvlinder

Vlinderteller Ina Hoekstra is in 2023 begonnen met het tellen van een vlinderroute in Heerenveen. Ze was direct zo gemotiveerd dat ze maar liefst 73 keer heeft geteld tussen eind mei en begin oktober! Dat is gemiddeld zo’n vier..


Lees verder 13 mei 2024   1 jaar oud
Een collectie opgeprikte vlinders - primair

Hedendaagse vlinderaars hebben maar geluk met alle tools en boeken om soorten te herkennen en waarnemingen in het veld in te voeren. En bij twijfel, even ObsIdentify aanslingeren, en hup daar is de exacte soort bij de waarneming...


Lees verder 6 mei 2024   1 jaar oud
Veenweide - primair

Om bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen wordt in veenweidegebieden de grondwaterstand verhoogd. Het is de vraag in hoeverre de biodiversiteit meeprofiteert. Dit is voor enkele insectengroepen onderzocht...


Lees verder 2 mei 2024   1 jaar oud
grote parelmoervlinder - primair

De grote parelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde dagvlinder. Het is een kenmerkende soort van een schrale, dus stikstofarme omgeving. Gelderland herbergt op de Veluwe meer dan de helft van de Nederlandse populatie...


Lees verder 29 april 2024   1 jaar oud
eitje oranjetipje op pinksterbloem - primair

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder, die nu vliegt. Pinksterbloem en look-zonder-look zijn bekende planten waarop de rupsen kunnen overleven. Maar ook op andere kruisbloemigen worden eitjes afgezet. We zijn benieuwd op..


Lees verder 22 april 2024   1 jaar oud
Pinksterbloem en oranjetipje

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..


Lees verder 21 april 2024   1 jaar oud
Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   1 jaar oud
Oranjetipje - dicht- primair

Op de eerste mooie dagen in het jaar, in februari en begin maart, komen de vlinderoverwinteraars als dagpauwoog en citroenvlinder tevoorschijn. Nu, in de loop van april, zien we vlinders die als pop de winter hebben doorgebracht,..


Lees verder 11 april 2024   1 jaar oud
Kuinderbos - primair

Het Kuinderbos in de Noordoostpolder is een erg goed vlindergebied. Er komen bijzondere soorten voor en de wat ‘gewonere’ soorten kom je daar in hele grote aantallen tegen. Het is dan ook een erg gevarieerd bos. Jaarlijks wordt in..


Lees verder 8 april 2024   1 jaar oud

Archief