Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 147 van 209 - 2089 Resultaten

Rode vuurvlinder in Zuid-Limburg

Half juni werd in Zuid-Limburg een spectaculaire ontdekking gedaan. In een kletsnat beekdal werd een rode vuurvlinder gezien. De rode vuurvlinder was de eerste vlindersoort die uit Nederland verdween. In 1946 stierf de laatste..


Lees verder 24 juni 2013   11 jaar oud

Waar zijn onze vlinders heen? En wat kunnen we doen om ze terug te halen? Daarover gaat het boek “Dagvlinders in Vlaanderen: Nieuwe kennis voor betere actie” dat vandaag aan het publiek wordt voorgesteld. De achteruitgang van..


Lees verder 24 juni 2013   11 jaar oud

Vanaf het begin van Natuurbericht, nu vijf jaar geleden, heeft De Vlinderstichting berichten gemaakt. In totaal zijn er precies 700 berichten verschenen. Daarvan gingen er 595 over vlinders, 95 over libellen en waren er ook nog 12..


Lees verder 24 juni 2013   11 jaar oud

In Nederland zijn er meer dan 2000 soorten nachtvlinders, dagvlinders maar 50. Als je nachtvlinders wilt zien zul je daar wat voor moeten doen. Als je ’s avonds met een zaklamp bloeiende planten afgaat heb je kans op heel wat..


Lees verder 21 juni 2013   11 jaar oud

Op veel plekken in Nederland liggen grote stukken land braak. Dit zijn bijvoorbeeld woningbouwlocaties of plaatsen waar bedrijventerreinen zijn gepland, maar door de crisis blijven deze jaren ongebruikt. Kansen voor tijdelijke..


Lees verder 17 juni 2013   11 jaar oud

Het hooibeestje kwam vroeger (voor 1990) in het hele land voor, maar kreeg toen een zware klap. In sommige delen van Nederland is hij sindsdien niet teruggekomen, onder andere in de Gelderse Poort. Daar is nu een proefproject..


Lees verder 14 juni 2013   11 jaar oud
Een Grote wasmot (Galleria mellonella): de beste oren ter wereld?

Nachtvlinders vormen een belangrijk deel van het menu van vleermuizen. Om niet als een vleermuizenhapje te eindigen beschikken nachtvlinders over enkele bijzondere hulpmiddelen. De wapenwedloop tussen motten en vleermuizen is nog..


Lees verder 13 juni 2013   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierupsen zijn nu in een ontwikkelingsstadium waarin ze overlast voor de omgeving kunnen opleveren: het vierde larvestadium waarin ze de beruchte brandharen krijgen. Door het koude voorjaar is dit iets later dan..


Lees verder 12 juni 2013   11 jaar oud

De laatste dagen, met het zonnige en wat warmere weer, zien we het icarusblauwtje steeds meer verschijnen. Soms worden er wel dertig bij elkaar gemeld. Het zijn voornamelijk de felblauwe mannetjes die opvallen...


Lees verder 6 juni 2013   11 jaar oud
Zeggeoermot crop

In de Antwerpse Visbeekvallei werd pas een populatie van de in West-Europa zeer zeldzame Zegge-oermot ontdekt, de tweede vindplaats in Vlaanderen. Deze primitieve nachtvlinder leeft op zegges in natte hooilanden en bossen. Precies..


Lees verder 3 juni 2013   11 jaar oud

Archief